Медия без
политическа реклама

Байдън: Путин предприема отчаяни ходове

20 Окт. 2022
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Владимир Путин да обяви военно положение в анексираните украински територии като "отчаяна тактика". Според Байдън руските атаки по украински цивилни са "проява на слабост" от страна на Путин, предаде ДПА.

"Мисля, че Владимир Путин е в невероятно тежко положение, а единственият му инструмент във войната остава бруталното отношение към украинците", каза американският президен. По думите му руският лидер се опитва да сплаши Украйна, за да я накара да капитулира. "Но тя няма да го направи", каза Байдън.

В Обединеното кралство началникът на генералния щаб на британските въоръжени сили адм. Тони Радакин също определи като признак на отчаяние ядрената риторика на руския президент. Радакин заяви, че подобна реторика е "изключително безотговорна" и призова международната общност да остане единна в противопоставянето си на нея, предаде Ройтерс. "Путин не остана с много варианти. Оттук идва и ядрената риторика", каза той в реч.

"Трябва да концентрираме вниманието си върху оказването на трайна подкрепа на Украйна и да не допускаме да бъдем въвличани в безразсъдно говорене", каза още Радакин.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън призова енергийните компании в страната да увеличат добива на петрол и да намалят цените на бензина. Той обяви ново освобождаване от стратегическите резерви, за да намали цените на горивата, предаде БГНЕС. 

Остават три седмици до междинните избори за контрол над Конгреса в САЩ. Високите цени на горивата застрашават американската икономика и подхранват гнева на избирателите срещу администрацията на Байдън.

Байдън заяви, че заповедта му за освобождаване на 15 млн. барела от стратегическия петролен резерв ще "продължи да стабилизира пазарите и да намалява цените". Байдън призова енергийните компании да намалят цените на горивата, тъй като цените на бензиностанциите не намаляват заедно с общия спад на цената на суровия петрол. "Моето послание към американските енергийни компании е следното: не бива да използвате печалбите си за обратно изкупуване на акции или за дивиденти, не и сега - не и докато бушува война."Трябва да използвате тези рекордни печалби, за да увеличите производството и рафинирането. Инвестирайте в Америка за американския народ - свалете цената."