Медия без
политическа реклама

Байдън: Израел предлага мирен план за Газа

31 Май 2024
ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел предлага нов план за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Байдън заяви, че предложението на Израел включва изтегляне на всички израелски военни от анклава за шест седмици, пълно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници. Израел ще освободи стотици палестински затворници. 

Ако "Хамас" изпълнява ангажиментите си, временното прекратяване на огъня ще се превърне, според формулировката в израелското предложение за прекратяване на огъня в "постоянно прекратяване на военните действия"," каза Байдън.

Третият етап на израелския план засяга мащабно възстановяване на Газа, на което ще са и нужни десетилетия.

Байдън призова "Хамас" да приеме това споразумение.Той допълни, че радикалното палестинско движение вече не е в състояние да извърши нова мащабна атака срещу Израел, и призова израелците и палестинското движение да постигнат споразумение за освобождаване на останалите заложници в замяна на удължаване на прекратяването на огъня.

"Това наистина е решителен момент", каза Байдън, говорейки за триетапната сделка, която израелските представители са предложили на "Хамас". "Израел направи своето предложение. "Хамас" казва, че иска прекратяване на огъня. Тази сделка е възможност да се докаже дали те наистина го мислят сериозно", каза Байдън.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Газа, Хамас, Израел