Quantcast

Медия без
политическа реклама

Арменските бойци в Карабах предават оръжието си

Азербайджан изпрати хуманитарна помощ за нуждаещите се в Нагорни Карабах

22 Септ. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Бежански лагер в Степанакерт приюти над 5000 души от размирния Нагорни Карабах.

Баку предвижда амнистия за етническите арменски бойци в Нагорни Карабах, ако предадат оръжията си. Това заяви Хикмет Хаджиев, съветник по външната политика на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

В размирния район обаче все още има арменски военни единици, които са заявили, че ще продължат съпротивата. "Ако бъде използвана сила срещу властите, силите на Азербайджан ще са длъжни да предприемат мерки", поясни Хаджиев и заяви, че арменците в Карабах са поискали хуманитарна помощ и такава ще бъде осигурена още днес, както и петрол и бензин.

Съветникът на азерския президент също така подчерта, че Азербайджан желае "мирно приобщаване" на арменците в Карабах. Междувременно премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че въпреки напрегнатата ситуация има надежда за положително развитие, както и че масово изселване на арменци от Карабах не е част от плановете на Ереван.

В петък вечерта арменските бойци започнаха да сдават оръжието. 

Министерство обороны России в пятницу объявило, что вооруженные формирования армян Нагорного Карабаха под контролем российских миротворцев начали сдавать оружие.Руското МО съобщава, че карабахските формирования са предали 6 единици бронетехника, над 800 броя стрелково оръжие и 5000 броя боеприпаси. 

Освен това въоръжените формирования на Карабах напускат постовете си в рамките на договорките, постигнати на срещата в Евлах.

 

ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ

Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан е изпратило обещания товар с хуманитарна помощ с хранителни продукти за нуждите на жителите от арменски произход, живеещи в Карабахския район на републиката. Това съобщиха държавните медии на Азербайджан.

От района на Агдам в Азербайджан са изпратени два 20-тонни камиона с различни хранителни продукти и хигиенни средства и два автомобила с хляб, съобщи Анадолската агенция. Съобщава се, че товарите ще бъдат доставени на адрес по вече функциониращия път Агдам-Ханкенди и след това ще бъдат разпределени сред населението.

 

КОНФЛИКТ В ООН

Същевременно обаче Армения и Азербайджан се конфронтираха в ООН по повод бързата военна победа на Баку в Нагорни Карабах, предаде АФП. Франция призова за спешно заседание на Съвета за сигурност, след като във вторник азербайджанските сили навлязоха в планинската територия, в която преобладават етнически арменци и която от 90-те години на миналия век се управлява от сепаратисти.

По време на заседанието арменският външен министър Арарат Мирзоян призова света повече да не говори с понятията "две страни".

"Вече няма страни в конфликта, а извършители и жертви. Вече няма конфликт, а реална опасност от жестокост - каза той. - Буквално цялата територия на Нагорни Карабах е подложена на интензивен, безразборен обстрел с използване на ракети, тежка артилерия, включително забранени касетъчни боеприпаси. Интензивността и жестокостта на настъплението ясно показват, че намерението е да се финализира етническото прочистване на арменското население."

Сепаратистите от етническите арменци твърдят, че по време на 24-часовата офанзива са загинали най-малко 200 души и са ранени още 400.

 

Населената с арменци азерска провинция Нагорни Карабах /Арцах/ сложи оръжие.
Хиляди протестиращи влязоха тази вечер в битка с полицията пред сградите на арменските парламент и правителство в Ереван.