Медия без
политическа реклама

Американците в Беларус са призовани да напуснат страната

01 Февр. 2022
Pixabay

Държавният департамент на САЩ нареди на членовете на семействата на служители в посолството на САЩ в Беларус да напуснат и предупреди американските граждани да не пътуват към страната заради руското военно натрупване по границата на Беларус с Украйна, предава Си Ен Ен.

 На заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че САЩ имат доказателства, че Москва възнамерява да събере повече от 30 000 войници на границата между Беларус и Украйна до началото на февруари и че 5 000 войници вече са там. На своя сайт Държавният департамент заяви, че ''поради увеличаване на свързана с Русия военна активност близо до границата с Украйна, гражданите на САЩ, които се намират в или обмислят пътуване до Беларус, трябва да са наясно, че ситуацията е непредвидима''.

Миналата седмица в ход, критикуван от украинското правителство, Държавният департамент разреши напускането на служители на американското посолство в Киев.

САЩ имат слабо дипломатическо присъствие в Беларус поради ограничения, наложени от правителството на лидера на страната Александър Лукашенко. Миналия август правителството на Беларус каза на посолството на САЩ в Минск да намали броя на служителите си до пет, а през октомври принуди посолството да закрие офисите си за публична дипломация и Агенцията за международно развитие на САЩ и да уволни повече от 20 служители, които са от Беларус. Посланикът на САЩ в страната Джули Фишър пък беше принудена да продължи работата си в съседна Литва.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Беларус, САЩ, Украйна, Русия

Още по темата