Медия без
политическа реклама

30 000 туристи са евакуирани от Родос

Отменят се полети и почивки заради бушуващите на острова пожари

23 Юли 2023Обновена
стоп кадър от Джон Хюз/Туитър
Колони туристи се изнасят от Родос

Броят на евакуираните от Родос заради неконтролируемите пожари на гръцкия остров достигна 30 000 души. Медиите показват колони туристи, вървящи по задимени улици. Силните горски пожари бушуват вече шести ден на три фронта на острова, но за щастие към този момент не сме загубили нито един човешки живот, заяви пред МЕГА тв зам.-кметът Константинос Тараслиас. 

Нови два военно-транспортни самолета С-130 с допълнителен контингент пожарникари и полицаи излетя от Атина, но засега няма изглед пожарите да бъдат овладени. От местното Министерството на климатичните промени и гражданската защита заявиха, че това е най-голямата евакуация заради пожар, случвала се в страната.

Вчера шестима души с проблеми с дишането бяха прехвърлени от спешна помощ (EKAV) в болници. В хотели, конферентни центрове, спортни съоръжения, училища и обществени сгради са създадени безопасни места за временно настаняване на евакуираните. Освен това хората, които са се подслонили в тези обекти, са снабдени с храна, вода, климатици, и постоянно медицинско наблюдение.

Според информацията служителите на хотелите, отговарящи за връзките с гостите, ще посещават тези обекти - независимо дали в хотелите или на други места - и ще действат като свързващи лица, за да помогнат на евакуираните да влязат в контакт с туроператорите и да получат по-добра представа за това къде се намира всяко едно лице. В училищата директорите ще действат като лица за връзка, съобщава БГНЕС.

В същото време в сътрудничество с гръцкото Министерство на външните работи и посолствата в Гърция ще бъде осигурена гореща точка на международното летище Родос, така че туристите, които са загубили или не са взели пътните си документи преди евакуацията, да могат да се върнат без проблеми в съответните си страни. Освен това туроператорите са наредили чартърните полети да кацат на Родос без пътници, за да вземат пътуващите, които искат да напуснат острова.

 

Българите на острова

Към момента няма нито един получен сигнал от българин за оказване на съдействие за евакуация от гръцкия остров Родос, съобщиха от Външно пред БТА. От МВнР са в непрекъсната връзка със задграничните ни представителства и със ситуационния център, проведени са разговори с консула и посланика ни.

Около 2000 са българите, които работят и живеят постоянно на остров Родос. По-трудно е да се определи броят на сънародниците ни, пристигнали там като туристи, тъй като повечето от тях не използват услуги на туристически агенции, каза пред БНТ зам.-председателят на българската общност там Ивелина Бенева.

"Нямаме данни да има бедстващи български туристи на острова. Също така от работещите, тъй като имаме група, която е за взаимопомощ между българите на острова, няма данни да имаме българи, които да са бедстващи. Предполагаме, че те са се придвижили при техни познати или семейства в другата част на острова", коментира Бенева.

 

Отменят се полети и почивки

Британската нискотарифна авиокомпания "ДжетТу" (Jet2) и германският туроператор "ТУИ груп" (TUI group) отмениха всички полети и почивки на гръцкия остров Родос до вторник заради горски пожар, довел до евакуация на хиляди хора, предаде БТА.

В съобщение на "ДжетТу" в "Туитър" се казва, че компанията е отменила всички полети и почивки на остров Родос, които трябва да започнат днес (общо пет полета). Авиопревозвачът посочва, че ще изпрати тези самолети до острова без пътници на борда, за да може да върне британски туристи от Родос.

Туроператорът "ТУИ" посочва на своя уебсайт, че всички полети към Родос са отменени до 25 юли включително. Клиентите, които в момента се намират на острова, ще се приберат по план.

Същевременно ирландският нискотарифен авиопревозвач "Райънеър", който е най-големият в Европа, съобщи днес в 12:07 ч. българско време, че всички полети до и от остров Родос се осъществяват нормално и не са засегнати от горския пожар. От авиокомпанията посочиха, че ще приемат временните документи за пътуване, издадени от гръцката полиция, както и че ще информират пътниците за всички промени на полетите чрез своето приложение.

 

Драматичната нощ

Тя и други очевидци описват драматична нощ. "Изнасяха хората дори с камиони, беше плашещо. Запалиха се и два хотела, много места бяха евакуирани. Аз се грижа за два манастира, които бяха близо до огъня, но монахините отказаха да ги напуснат и отидоха да помагат в гасенето - колкото могат монахини да се борят със стихията", обяснява отец Атанасиос Мисос.

Корабите са единственото спасение за много от туристите, но бягството по вода също е изключително сложно и в евакуацията се включват частни плавателни съдове. "Големите лодки не са успявали да стигнат до брега. Така че те са се качвали първо на малки и след това вече с големите лодки са ги разпределяли", каза Бенева. Останалите на острова туристи са настанени в хотели или спортни зали с осигурена храна, вода и климатизация, на фона на очакваните и днес температури над 40 градуса. На остров Родос надеждите са с утихването на вятъра днес обстановката да се нормализира.

 

Румънците

Министерството на външните работи на Румъния информира, че около 25-30 румънски граждани са били евакуирани от зоната, засегната от горските пожари на остров Родос. Към румънското посолство в Атина не са отправени до момента молби за консулска помощ. В гасенето на пожара се включват и румънски пожарникари, които са изпратени в помощ на Гърция за борба с пожарите през лятото, ще отпътуват днес към острова, съобщава агенция Аджерпрес.

Още за ситуацията в Гърция:
 

Над 20 кораба се присъединиха към спасяването на хора от гръцкия остров Родос, където вече пети ден пожарът бушува извън контрол.

 

Ключови думи:

Родос, Гърция, пожари

Още по темата