Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стотици са евакуирани заради излязъл от контрол пожар на Родос

В Гърция забраниха да се водят деца на плаж следобед

22 Юли 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Дете се разхлажда във фонтан в центъра на Атина, търсейки спасение от високите температури, които обхванаха Балканския п-в тази седмица.

Над 20 кораба се присъединиха към спасяването на хора от гръцкия остров Родос, където вече пети ден пожарът бушува извън контрол. Според гръцката брегова охрана хората са били прибирани от плажовете Киотари и Лардос в източната част на средиземноморския остров, популярен сред туристите, предава БГНЕС.

Три кораба на бреговата охрана водеха над 20 частни кораба в операцията, докато кораб на гръцките военноморски сили се насочваше към района. Според съобщения в медиите около 1000 и вече са евакуирани на безопасен плаж. 

Според телевизия ERT някои пожарникари са били принудени да се укрият в манастира Ипсени близо до Лардос. Твърди се, че пожарникарите, заедно с техния командир, са в безопасност, но са блокирани в манастира, след като са се опитали да убедят монахините, живеещи там, да напуснат района. Заместник-началникът на пожарната Янис Артапойос каза, че пожарът на Родос, който избухна на планина в центъра на острова, е най-трудният пожар, пред който са изправени силите на противопожарната служба там. Пет хеликоптера и 173 пожарникари са действали в района. Три хотела в района на Киотари са пострадали от пожара.

В същото време летните жеги в Гърция провокираха властите да издадат забрана за водене на деца на плаж в най-горещите часове от деня, съобщи "Нова телевизия". Предписанието е в сила от 12:00 до 17:00 ч. Счита се, че тогава има риск за децата много бързо да се дехидратират и е добре да останат по домовете си. За тях не е разрешено дори стоенето на сянка в плажните заведения. 

Забраната за децата е временна и ще се отмени, когато температурите се смъкнат до по-приемливо ниво.

В момента Гърция е обхваната от гореща вълна, която се очертава да бъде най-дългата от 1987 г. насам. Средната температура за последните 72 часа е 35,6 градуса.

Аномалната топлина, причинена от "топлинна експлозия" в пустинята Сахара, се разпространява от Европа към Южна Турция, като този уикенд се очаква да достигне до 45 градуса, а водата в Средиземно море да се затопли до 26 градуса.

 

В БЪЛГАРИЯ - ОРАНЖЕВ КОД И БЕЗПЛАТНА ВОДА

В 10 области от страната е обявен днес оранжев код за опасно високи температури, обявиха от Националния център по метеорология и хидрология. Това са областите Благоевград, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Силистра, Сливен, Пазарджик, Хасково и Ямбол. Там се очаква температурите да достигнат и дори да надвишат 40 градуса.

За всички останали области у нас предупредителният код е жълт - за максимални температури над 35 градуса.

В тази връзка от Столична община обявиха, че ще раздават безплатно вода днес и утре в центъра на София заради очакваните изключително високи температури. Прогнозата е за столицата температурите да надхвърлят 35 градуса.

От общината съобщават, че водата ще бъде раздавана в събота и неделя от 13:30 ч. на два пункта - на Орлов мост при езерото "Ариана" и при пилоните на Националния дворец на културата.

 

 

 

Ключови думи:

София, опасни горещини

Още по темата