Медия без
политическа реклама

Студенти отказват присъствено обучение - освободили са квартирите

Ректорът да направи широко проучване какви са нагласите за връщане, настояват кандидат-висшисти от УНСС

Илияна Кирилова
Ваксинираните студенти са под 30% и връщането в аудиториите е заплаха за здравето ни, казват младежи

Дни след като здравното министерство най-накрая разреши на студентите от 21 февруари да се върнат в аудиториите без зелен сертификат, за което настояваха и от Националното представителство на студентските съвети, група кандидат-висшисти от УНСС се обявиха против бързото възстановяване на присъственото обучение. 

Вчера студенти от УНСС изпратиха петиция до ректора на вуза проф. Димитър Димитров, с която настояват преди да ги връща в аудиториите да направи онлайн проучване за нагласите за връщане сред всички студенти, преподаватели и служители. "Настояваме да бъде направено честно проучване сред студентите, преподавателите и служителите на УНСС какви са нагласите за връщане към аудиторните занятия, при положение, че под 30% са ваксинираните студенти и това е сериозна заплаха за здравето на всички нас. За всички е ясно, че т.нар. КОВИД мерки няма да бъдат спазвани в университета по ред причини. Тук дори не включваме огромното неудобство, което ще предизвика подобно връщане "на пожар" в чисто организационен и финансов план за студентите, освободили стаите в общежитията и квартирите си", се казва в петицията, подписана към момента от над 900 човека.

Според студентите възможността за онлайн анкета е правилният и честен начин за вземането на окончателно решение. "Аргументите “за” връщане и “против” са добре известни на всички и при необходимост могат отново да бъдат изложени. Смятаме, че преди всичко, когато става въпрос за здравето и сигурността на студентите, преподавателите и служителите, най-малкото, което може да бъде направено, е да се чуе мнението ни", пишат те и до самия ректор.

Както преди дни писа и "Сега" доста от студентите не искат да се връщат в залите по ред причини - не само заради грижата за здравето, но и защото вече свикнаха с дистанционната форма, която им е по-лесна. Освен това, те повишиха и средния си успех, нужен за стипендия - от 5.40 на 5.70. Председателят на НПСС Даниел Парушев обаче предупреди, че това не са реалните резултати, защото качеството на обучението в онлайн режим далеч не е толкова добро, колкото при присъствените лекции. Студенти също признават, че масово колегите им дори не включват камерите си, а когато професорът зададе въпрос, няма кой да му отговори. "Тревожното е, че болшинството и от студентите, и от преподавателите вече свикнаха с онлайн обучението и не искат да се връщат в аудиториите. Естественото им място обаче е именно в университетите", коментира Парушев.

 

По време на продължаващото вече 2 години онлайн обучение в университетите успехът на студентите, получаващи стипендии, се е увеличил от 5. на 5. Това съобщи пред "Сега" председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев.

 

Още по темата