Медия без
политическа реклама

Успехът на студентите рязко скочи и те не искат да се връщат в залите

"Това не е истинската картина", предупреждават от организация на учещите в университети

Онлайн обучението е прекрасно, но само за 2-3 месеца, смята Даниел Парушев
Фейсбук
Онлайн обучението е прекрасно, но само за 2-3 месеца, смята Даниел Парушев

По време на продължаващото вече 2 години онлайн обучение в университетите успехът на студентите, получаващи стипендии, се е увеличил от 5.40 на 5.70. Това съобщи пред "Сега" председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев. По думите му обаче това изобщо не са реалните резултати, тъй като качеството на обучението в момента далеч не е толкова добро, колкото при присъствените лекции - едно е да си вкъщи и да разполагаш с всякакви ресурси и интернет, съвсем друго - в аудиторията без подобни "помощници". "Тревожното е, че болшинството и от студентите, и от преподавателите вече свикнаха с онлайн обучението и не искат да се връщат в аудиториите. Естественото им място обаче е именно в университетите", казва той.

Преди дни от НПСС изпратиха позиция до министрите на здравеопазването и образованието - в нея те заявиха, че са обезпокоени от твърде дълго продължаващото обучение в електронна среда и настояха държавата да вземе навременни и гъвкави мерки аудиториите да бъдат отново пълни. Оттам смятат, че сегашните изисквания за наличие на "зелен сертификат" у студентите като условие да учат присъствено са неизпълними за голям брой висши училища - не само заради ниския процент ваксинирани младежи (около 30%), но и заради огромния им брой в някои вузове. "Представете си как 10-15 хиляди студенти представят сертификатите си на входа", казва Парушев. Затова той и колегите му искат от 1 март при намаляване на броят на случаите зеленият сертификат да отпадне за вход във вузовете.

От НПСС настояват също така да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от страна на държавата, както и всяко ВУЗ да разполагат с пунктове за тестване. Към момента висшите училища, които предлагат безплатно или на символични цени тестове за студентите си, се броят на пръсти - Минно-геоложкият университет, Медицинският университет-София, Нов български университет, Националната художествената академия, Националната спортна академия и др. При останалите няма такава възможност.

"В момента само 20% от университетите са в присъствена форма, предимно медицинските вузове. Останалите 80% учат онлайн и дотолкова са свикнали с тази форма, че и студенти, и преподаватели не искат да се връщат присъствено, не само защото са загрижени за здравето си, но и защото така е по-лесно", казва Парушев. По думите му голям проблем са преподавателите, голяма част от които казват, че няма да се върнат присъствено, докато не отмине пандемията, защото се страхуват от заразата. Така обаче и студентите губят навици или изобщо не могат да си създадат такива. "Има студенти във втори курс, които още не се познават с колегите си от потока. Те дори не разбират защо е толкова нужно присъственото обучение", допълва той.

 

Качеството пада

Качеството при онлайн лекциите определено пада в сравнение с присъствените занятия, казват още от НПСС. Студенти признават, че 80-90% от колегите им вече дори не си включват камерите по време на лекции. "Преди беше интересно, иновативно. Сега вече едва 10% от студентите са с включени камери. Много присъстват лекции само проформа - в началото на часа се включват, но до края му вече ги няма", казват студенти.

"Всеки бизнес може да се възстанови след година-две от пандемията, но при висшето образование няма възстановяване. Времето си върви, курсът си минава и никой няма да се върне назад да си прочете от минала година", казва още председателят на НПСС, според който, ако не се вземат мерки, след няколко години ще си берем плодовете на пазара на труда. Особено потърпевши според него могат да са инженерните специалности, тези в областта на изкуствата, строителството и др.

"Онлайн обучението не е подходящо за инженерните специалности. Категорично сме за присъствено обучение, но не и то да е за сметка на здравето", коментира пред "Сега" проф. Иван Кралов, ректор на ТУ-София, където обучението в момента е изцяло електронно. По думите му университетът му се съобразява с това, което разпореждат здравните власти, тъй като те са тези, които могат да преценят рисковете в пандемията.

 

Ректори искат сами да вземат решения за обучението

"Изискването за 100% зелен сертификат от преподаватели и студенти е практически неизпълнимо, дори ваксинираните да станат 80%. Такова изискване има само за висшето образование - за пресата, за администрацията няма такова", казва колегата му проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, където бъдещите икономисти също в момента учат дистанционно. По думите му няма как да се проверяват по 12-15 хиляди студенти на ден, колкото са тези в УНСС, нито пък университетите имат нужните средства за бързи тестове за възпитаниците си. Според него на ректорите трябва да се разреши да вземат самостоятелни решения за обучението в зависимост от спецификата на висшето училище, броя студенти, потоците и т.н. "Ректорите са достатъчно отговорни, могат да приложат различни мерки. Ние например сме готови да предложим обучение на групи, с по 1/2 или 1/3 от студентите, хибридно обучение и др. Не трябва да подценяваме отговорността и виждането за качествено образование на студентите и преподавателите", коментира още той.

Още по темата