Медия без
политическа реклама

Оценката от матурата по български отпада от бала за медицина

Най-голямо значение ще имат оценките от кандидат-студентските изпити по биология и химия

Илияна Кирилова
Промяната в условията за прием по медицина е недомислена, смятат родители

Оценката от матурата по български език отпада от балообразуващите оценки за прием в специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Това става ясно от промените в наредбите за държавните изисквания за придобиване на висше образование в степен магистър по тези специалности, публикувани на 2 януари в Държавен вестник

Промените бяха одобрени с решение на МС от 29 декември м.г. Тогава оттам съобщиха, че оценките по биология и химия от дипломата за средно образование престават да бъдат балообразуващи при кандидатстване по специалностите медицина, дентална медицина и фармация, тъй като заради профилирането в 11-и и 12-и клас, въведено преди няколко години, вече не всички завършващи средно образование ученици изучават тези предмети. Нищо не бе казано обаче за матурата по български език, оценката от която се взема при оформянето на бала на кандидат-медиците в последните години - именно защото не всички ученици учат биология и химия в 11-и и 12-и клас и съответно не държат матура по тях.

След излизането на промените в Държавен вестник става ясно, че оценката от матурата по български и литература всъщност отпада от тези, които ще участват в бала, без обаче МС или здравното министерство, изготвящо промените, да акцентира на това. Според новите правила състезателният бал за медицина ще се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия (кандидат-студентските изпити, които си организират медицинските университети - бел. ред.) и оценките по биология и по химия от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап (те се взимат веднъж), тоест от 8-и до 10-и клас.

Проверка на "Сега", направена по сигнал на наш читател, показа, че първоначално в проекта за промени на въпросните наредби е било планирано да отпадне досегашният текст, според който балообразуващи за медицина и фармация са "оценките от държавните зрелостни изпити, а ако няма такива - от курса на обучение по учебните предмети биология и химия от дипломата за средно образование", без той да бъде заменен с друг текст. При появяването на новата наредба в Държавен вестник обаче изниква нов текст, който постановява, че в бала вече ще влизат именно утроените оценки от кандидат-студентските изпити по изпити по биология и по химия, както и оценките по тези предмети от първи гимназиален етап (8-10 клас). Въпросната промяна влиза в сила от учебната 2025/26 г., което според наблюдатели ощетява сегашните 11-класници, които вече са с оформени оценки от първа гимназиална степен и нямат шанс за промяната им. 

Недоволен родител изпрати писмо до редакцията, в което окачествява промяната като поредната недомислица в българското образование. Според него сегашните единадесетокласници, които искат да кандидатстват медицина, са поставени в следната ситуация - имат задължителна матура по български и литература, като тази оценка въобще не им е необходима, имат втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11-и и 12-и клас, който обаче в много случаи не е биология или химия - а например по език, както е в езиковите гимназии, и тъй като нямат шестици по биология и химия в 9-и и 10-и клас, когато изобщо не са знаели какво ще кандидатстват, очевидно трябва да държат матури и по тези предмети - върху материала от 11-и и 12-и клас, за да имат реален шанс да влязат в желаната специалност. "Кажете ми, как точно същите тези деца да не се откажат сега въпреки огромното си желание да се занимават с нелеката специалност медицина?", пита майката. По думите ѝ или оценката от матурата по български език трябва да остане при балообразуването, или срокът, от който влиза промяната, да бъде 2026/27 г. - така децата, които ще кандидатстват тогава - в момента в 10-и клас, ще имат повече време да повишат оценката си и съответно шансовете си за прием в медицина.

 

За кандидатстване в медицина, дентална медицина и фармация вече няма да се изискват оценките по биология и химия от дипломата за средно образование.

 

Още по темата