Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-малките ученици могат да се върнат в клас в срок от 7 до 10 дни

Ангажиментът пое здравният министър Стойчо Кацаров - с условието, че трябва да бъдат заделени нужните финансови средства

24 Окт. 2021Обновена
БГНЕС
Стойчо Кацаров

Ако се осигурят нужните финансови средства, от 7 до 10 дни е реалистичен срок, за да бъдат върнати децата от 1 до 4 клас в класните стаи. Такъв ангажимент пое здравният министър Стойчо Кацаров на спешната среща, която свика днес президентът Румен Радев във връзка с ковид кризата. Според Кацаров има щадящи тестове, подходящи за деца, и може да се потърси съгласието на родителите за използването на такъв метод, чрез който да се осигури безопасна среда в училищата.

Служебното правителство няма намерение да отстъпи от новите ковид мерки, които въведе тази седмица, въпреки недоволството, с което се сблъсква.

На срещата образователният министър Николай Денков изтъкна, че към момента имаме 12 000 карантинирани деца в училищата и 2000 деца в детските градини. Той призна, че новите мерки са били въведени в много кратък период и хората не са били подготвени, но беше категоричен, че са били необходими. Филтър на входа на училището и максимално бързо осигуряване на безплатни, щадящи тестове за децата - така Денков обобщи виждането си за мерките за безопасна среда.

От финансовото министерство обещаха, че "няма да пестят нито стотинка" и ще дадат максималната си подкрепа на образователното и здравното ведомство за връщането на децата в клас.

Училището е опасно

При това високо ниво на заболеваемост училището вече не е безопасно. Така по-рано днес коментира ситуацията Николай Денков пред БНР. По думите му през последната седмица се разболяват до 500 деца на ден, което означава, че за 5 работни дни отиваме към 2000-2500 болни деца седмично.

Денков е оптимист, че училищата няма да останат без учители, ако се въведе изискване за зелен сертификат за педогозите. Официалната статистика на ведомството му сочи, че 36 процента от преподавателите са ваксинирани, а около 20 процента са преболедували. Това означава, че разполагаме с около 50 процента от учителите, които могат да влязат в класните стаи при изискване за зелен сертификат, смята министърът.

Той категорично подкрепя сертификата. „Причината да се реши да се отиде към него е, че има доста страни – Испания, Италия, Дания, Англия, които показаха ясно, че при високи нива на ваксинация всичко като ограничения изчезва. Така че свободата идва с ваксинирането и зеления сертификат, който е свързан с него, а не с това да си правим каквото си искаме и да очакваме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине”, заяви Денков.

По повод множеството обжалвания в съда на новите ковид мерки образователният министър посочи: „Ако паднат нашите заповеди, това означава, че училищата просто ще останат затворени. Това трябва да бъде пределно ясно.”

от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат в образователната система, а близо 35% са готови са напуснат, ако трябва да показват тест или ваксинация, за да работят. Едва 12% от педагозите са готови да го ползват, както вече са принудени хиляди българи.

 

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?