Quantcast

Медия без
политическа реклама

86% от учителите са срещу зеления сертификат

Една трета от преподавателите са готови да напуснат, ако изискването бъде въведено и за тях

23 Окт. 2021
Илияна Кирилова
Заради липсата на зелени сертификати в училищата децата отново учат онлайн, но пък са свободни да се събират по моловете без ограничения.

86% от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат в образователната система, а близо 35% са готови са напуснат, ако трябва да показват тест или ваксинация, за да работят. Едва 12% от педагозите са готови да го ползват, както вече са принудени хиляди българи.

Въвеждането на зелен сертификат ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители. Това предупреждават в открито писмо до здравния министър от синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа".

От профсъюза призовават министър Стойчо Кацаров да подобри комуникацията си с образователните експерти. "Нека диалогът, а не политическия диктат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди", пише председателят на синдиката д-р Юлиян Петров. Той посочва, че профсъюзните структури запазват готовност да реагират "с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация".

Въпросът ще се въведе ли зелен сертификат и в училищата към момента е твърде неясен. "До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат”, обяви през седмицата зам.-министърът на образованието Димитър Петров. В същото време готовност за такава огромна промяна поне на този етап не се вижда - и сега националната система непрекъснато блокира, а безплатните тестове не са широко достъпни.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?