Медия без
политическа реклама

Правителството не отстъпва от новите ковид мерки

Те трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, коментира Румен Радев на извънредна среща със служебния кабинет

24 Окт. 2021Обновена
Среща с министри във връзка с разпространението на Covid-19

Среща с министри във връзка с разпространението на Covid-19

Posted by Румен Радев on Sunday, October 24, 2021

Служебното правителство няма намерение да отстъпи от новите ковид мерки, които въведе тази седмица, въпреки недоволството, с което се сблъсква. Това стана ясно на извънредна среща, свикана от президента Румен Радев, с министрите от кабинета заради влошената епидемиологична обстановка. Премиерът Стефан Янев не присъства.

В началото на обсъждането държавният гласа посочи, че възможностите пред правителството са били или да се затвори напълно държавата, както са постъпили предните управляващи, или да се приложи "гъвкав подход ... съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест". Радев е подкрепил втория вариант. "Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще използват ситуацията, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтернатива", каза Радев. И заяви, че осъзнава отражението, което решенията на правителството и начинът на въвеждането им ще има върху изборите и рейтинга му, но е готов да приеме изборния резултат "със смирение".

Президентът подчерта, че най-важният въпрос е звръщането на най-малките ученици в училищата, както и да се подсигурят обещаните безплатни тестове за работещите. Той открои и важността на проблема с пълноценното прилагане на мерките. "Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, то трябва да бъде доброволно решение на хора, които не само се грижат за своето здраве, но и осъзнават своята отговорност към близките си и към обществото", заяви той.

Преди дни Радев призна, че служебният кабинет „подлежи на критика“ за начина, по който се провеждат новите мерки. „Призовавам за разбиране на това, което прави правителството. Да, то подлежи на критика в някои аспекти – за начина на въвеждане на някои мерки. Но не бива да допуснем пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълна изтощаемост нашите лекари“, каза тогава държавният глава. Същото заяви и сега.

 

Ако се осигурят нужните финансови средства, от 7 до 10 дни е реалистичен срок, за да бъдат върнати децата от 1 до 4 клас в класните стаи.

 

Президентът поиска коментар от министрите си за безплатните тестове, за които има информации, че някои работещи плащат от 15 до 40 лв. Стойчо Кацаров обясни, че от миналия петък се сключват договори с всички лаборатории. И се ангажира, че процесът ще приключи до понеделник на обяд. 10 лева ще бъде пределната цена на теста според договора, но Кацаров каза, че всяка лаборатория може да определи, ако желае, по-ниска цена.

 

Кацаров посочи, че възриетите от правителството мерки са безалтернативни. "Коя е другата мярка при 25 процента ваксинирани? Локдаун и след това още един локдаун", заяви той.

Президентът заяви, че трябва да се обмисли дали антителата могат да послужат като основание за издаване на зелен сертификат. Кацаров обясни, че е световен научен проблем дали антителата могат да бъдат условие човек да живее и работи свободно. По негова информация казусът се обсъжда в Европейската комисия и трябва да се изчака, докато се получи дефинитивно мнение. Но изтъкна, че в ситуацията, в която се намираме сега, трябва да бъдем предпазливи.

Здравният министър подчерта, че правителството е дало няколко дни, в които хората и бизнесът да се адаптират към мерките. Затова се е наблягало на предписанията, а не на санкциите. "От понеделник смятам, че контролът трябва да бъде засилен", посочи Кацаров. Тук се намеси шефът на МВР Бойко Рашков, който коментира, че всички контролни органи активно трябва да се включат.

 

Засегнат беше и въпросът за хората със заболявания, при които ваксинацията носи рискове. Кацаров обясни, че това е тема, която ще бъда обсъдена от здравните експерти. Ако те посочат определени заболявания, които да са противопоказни на ваксината, тогава те ще бъдат отделени по начин, който да позволи на болните да живеят и работят нормално. До този момент той отхвърляше възможността за изключения, като категорично посочваше, че няма противопоказания за ваксиниране.

 

В края на публичната част на срещата президентът подчерта, че трябва да се направи всичко възможно, за да не се стигне до критичната ситуация на съседна Румъния. А към българските граждани апелира за съзнателност и оговорност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата