Quantcast
Матурите ще са вход за 41 университета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Матурите ще са вход за 41 университета

11 вуза - предимно военните, медицинските и тези по изкуства - ще приемат студенти с изпити
1 299
 Илияна Кирилова

Оценките от матурите по български език и литература, математика, история, география, биология, химия, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 година. Това съобщават от просветното министерство на прага на тазгодишната кандидат-студентска кампания.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления, с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са например Софийският университет, Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “Епископ Константин Преславски“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Специално СУ наскоро съобщи, че ще приема без изпити студенти в 116 от 118 свои бакалавърски програми, като дори и за специалността право няма да има кандидат-студентски изпит.

Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. В Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов с резултати от всички матури отново ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 25 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия и български език и литература. Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности.

В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с ДЗИ или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от ДЗИ по професия. В Националната спортна академия (НСА) ще приемат с оценка от ДЗИ в специалности „Спорт“, „Физическо възпитание“ и „Кинезетерапия“. С матура ще се влиза и в Академията на МВР за някои специалности, по които обучението е задочно.

 

С ИЗПИТИ

Няма да може да се кандидатства само с резултатите от ДЗИ в останалите 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военна академия „Георги С. Раковски“, както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е ситуацията и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се използват при формиране на състезателния бал при специалностите „Здравен мениджмънт“ „Логопедия“ и „Медицински оптик“ в Медицинския университет във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с определен коефициент ще участва оценката по биология от матурата, но не за всички специалности.

Информация за признаване на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидат-студентската кампания 2021 година в акредитираните държавни и частни висши училища е публикувана на страницата на МОН по висши училища и по специалности на адрес: https://www.mon.bg/bg/111. Начините на балообразуване за специалностите се предоставят от съответното висше училище.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От утре се възобновяват плановите операции

15.01.2021

271 2
Засега няма виновни за смъртта на двама пациенти

11.12.2020

1287 8
Информатиката в СУ носи 4527 лв., в Шуменския университет - 1178 лв.

12.11.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2256 5

Коментари

Alp_BG

Не знам защо, ама все чета заглавието като "Мутрите ще са вход за 41 университета"...
 

nebenebe

Толкова ли сме навъдили? Браво! Ха така, все така! Всеки българин висшист! Да видим кой ще ни се опре тугива. Ке изнасяме професори и академици. Ке мръдне светът напред.

Johnny2965

Политиката на ЕС е за продължаващо масовизиране на висшето образование. Независимо от интелектуалния потенциал на обучаваните. 

Но проблемът в България е също в структурата на специалностите, за които се издават дипломите.

Данните са публично достъпни на сайта на МОН. Оттам става ясно колко неадекватно на живота е висшето образование в България. (Тоест, ще видите специалности, за които няма да намерите нито една обява за работа.)

wake_up
снимка на wake_up

Впечатляващо е, че в Софийския университет приемат политология, библиотечно-информационни науки и др.подобни и с матура по физика. 

nebenebe

Наблягаме на метафизиката значи. И археолози и готвачи и екскурзоводи нам са нужни.

пенико

А аз имам идея: на издържалите успешно матурите да им дават направо и диплом за висшо образование...

nebenebe

Може. Времето трябва да се цени.

Влез или се регистрирай за да коментираш