Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът отпусна 333 хил. лв. за деца без детска градина

Само две от тях живеят в Пловдив, останалите са от София

08 Дек. 2021
Илияна Кирилова
Днес правителството одобри 333 763 лева за обезщетения на общо 798 деца.

Броят на децата без място в детска градина, които получават компенсации от държавата, се увеличава постепенно, въпреки че отново остава твърде нисък на фона на хилядите малчугани, принудени да стоят вкъщи.

Ако през юли т.г. 440 семейства получиха финансови средства заради това, че децата им не са били приети в общинска или държавна детска градина, то сега броят им е нарастнал почти два пъти. Днес правителството одобри 333 763 лева за обезщетения на общо 798 деца.

Средствата се изплащат за периода 15 септември - 31 октомври. Те се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Според училищния закон право на компенсация имат родители на деца от 3 г. до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Родители обаче се оплакваха, че зададените критерии, на които следва да отговорят, за да получат помощта, са доста сложни за покриване. Поради това, а и след скандал със столичната община, от МОН предложиха промени в наредбата за изплащане на компенсациите, които да позволят повече семейства да се възползват от мярката. Сред тях са ново райониране, ежемесечно кандидатстване и увеличаване на кръга на специалистите, с които родителите ще могат да се договарят за гледане на децата им и др. 

Това е третото финансиране от Министерския съвет за настоящата година. За месеците януари - май кабинетът отпусна 548 656 лева за общо 440 неприети деца, а за времето от 1 юни до 14 септември - 361 785 лева за общо 400 деца.

Проблемът с липсата на свободни места в детските градини на практика съществува само в столицата, тъй като само две от децата, които ще бъдат компенсирани, живеят извън София, посочват от МС. От днешното финансиране Столична община ще получи 333 299 лева за 796 деца, а община Пловдив - 464 лева за две деца.

 

Сипендии

Още 70 ученици от 18 общини в страната ще получават държавна стипендия за развиване на талантите си. За целта Министерският съвет одобри допълнителни 53 325 лв. към средствата по мерките за закрила на деца с изявени дарби. Финансовите стимули ще се предоставят в продължение на 12 месеца. 69 от децата, които ще ги получават, учат в държавни и общински училища, а едно - в частно. Средствата за стипендиите се предоставят от държавния бюджет, без да се налагат допълнителни преразпределения. През 2021 г. Министерството на образованието и науката е отпуснало общо 295 650 лв. за стипендии и еднократно финансово подпомагане на деца и ученици с изявени дарби.

 

Ново райониране, ежемесечно кандидатстване и увеличаване на кръга на специалистите, с които родителите ще могат да се договарят за гледане на децата им - това са част от промените в наредбата за изплащане на компенсации за неприети в детска градина деца, предложени

 

Още по темата