Медия без
политическа реклама

Боршош се размечта за 650 лв. за неприето в градина дете

Общината се опитва да прехвърли своята отговорност на държавата, контрира просветният министър проф. Николай Денков

27 Май 2021ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Общината да обясни причините, поради които се отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София, настояват от МОН

"Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години". Това коментира министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по повод днешното искане на зам.-кмета на СО Мирослав Боршош "от днес" МОН да облекчи достъпа на родителите до компенсации заради това, че децата им са останали без място в градина, както и да увеличи над 2 пъти размера им.

 

Идеите на Боршош

Днес от Столичната община най-накрая прогледнаха за пречките пред плащането на компенсации за неприети в детска градина деца и почти признаха, че строежът на детски градини не дава желания резултат. 

"Ако трябва да дам честен отговор, строителството на детски градини, колкото и да е засилено, не може да реши проблема с недостига. Невинаги детски градини се строят там, където трябва, по обективни причини. Нужни са промени в наредбите", коментира пред Би Ти Ви новият зам.-кмет Мирослав Боршош, противно на позицията на неговия началник - столичния кмет Йорданка Фандъкова, която нееднократно е заявявала, че разчита основно на ускореното строителство на нови детски градини и ясли за справяне с липсата на достатъчно места. 

Боршош обяви, че критериите за отпускане на компенсаци за неприети в градина деца са "ужасно сложни" и ще се бори за промяната им, както и за "нова реформа". Тя обаче изисква допълнително финансиране от порядъка на милиони левове - поне ако съдим по искането му компенсацията за неприето да стане 650 лв., която никак не е ясно кой и дали ще може да осигури. Особено показателно в случая е, че въпросните искания не бяха отправени, когато ГЕРБ беше на власт и реално можеше да гласува нужното финансиране, а сега, когато служебният кабинет е с доста по-ограничени правомощия.

"Предишното правителство определи помощ от 291 лв. за всеки, който не е влезнал в градина. Наредбата, която казва кой ги получава, е много тежка. Критериите са ужасно сложни и аз не знам реално колко родители ще могат да отговорят на тях. Затова на първо място трябват промени в наредбата, от днес", заяви той.

"Сега" неколкократно е писал за въпросната наредба на МС, подготвена от МОН, която заложи 6 критерии пред родителите, за да получават помощта от 291 лв. Те трябва да са кандидатствали за градина, но да не са приети в нея, общината по настоящия адрес на детето трябва да не e предложила на родителите друго равностойно място и т.н. По предварителни изчисления на критериите биха отговорили едва 3600 родители (като за целта в бюджета бяха заделени 10 млн.лв. за 2021 г.). Т.г. обаче на първото класиране без места в детските ясли и градини останаха над 10 000 деца от столицата.

От думите на Боршош се разбра, че измеренията на проблема са дори по-големи. "Извън детските градини са близо 14 000 деца, защото има около 3500 деца, които са в частни детски ясли и градини. Те също не са получили своите места", посочи той.

Относно конкретните промени, които ще бъдат направени в наредбата, той заяви, че следва да се премахнат много от досегашните критерии и ако общината не може да осигури място на дадено дете в градина в неговия район, то "да не го праща на края на града" и отказът да родителя да приеме далечната градина да не бъде пречка за получаване на помощта. "Предствете си, че живеете в "Младост" и там няма място за вашето дете. Според тази наредба мястото, което ще ви предложим, е в "Панчарево". Може да се окаже, че градината ви е на 25 км. Когато не го приемете, оставате без тези средства", обясни той какво според него следва да се редактира.

"Средставата за едно дете вариарт между 300-350 лв. - това, което общината отделя за дете. Това, което аз предлагам, е тази година тези пари също да стигнат до родителите. Това означава, че един пакет от около 650 лв. трябва да стигне до хората, чиито деца са извън детските градини", посочи Боршош. Според него сумата, която трябва да отдели Столична община за 2021 г., е 35 млн.лв. "Сигурен съм, че трябва да намерим тези средства. 1.9 млрд. е бюджетът на СО, ако не можем в рамките на тях да подкрепим младия човек, който иска да е родител, какъв е смисълът от този бюджет", каза той, след което добави, че започва сериозен разговор с политическите сили.

Изявленията му обаче, освен че дават надежди на десетки родители, повдигат и редица неясни въпроси. Например не е ясно как е определена сумата от 35 млн.лв. Засега поне не е известно колко още деца ще могат да се възползват от новите, евентуално по-облекчени критерии, за получаване на компенсациите, когато/ако наредбата бъде променена. Зам.-кметът заяви, че много иска въпросният пакет от 650 лв. да стигне до родителите на "всяко дете, което не е прието", както и до тези родители, чиито деца не са приети в общинска детска градина, но посещават частна. Щом по негови сметки децата извън общинските градини са 14 хиляди, за да получи всяко от тях 650 лв. ще са нужни 9.1 млн.лв. само за месец. За 10 месеца пък (без летните месеци) сумата става над 90 млн.лв. 

Боршош говори и за средства, които ще е нужно да отдели министерството на здравеопазването - за компенсиране на родителите на деца под 3 г. (защото по въпросната наредба се финансират само родители на деца над 3 г.). "И с МЗ трябва да започнем разговори - и то да отдели, за яслите няма осигурени средства. Тези 291 лв. са за детските градини. С решение на МС може да се промени тези средства ги има", каза той неопределено, което навежда на мисълта, че и държавата ще трябва да отдели още средства. Не стана ясно защо подобно финансиране на бе поискано и предвидено, докато ГЕРБ бяха управляващи, а чак сега, когато всичко зависи от служебния кабинет, който обаче има по-малко възможности за финансови маневри.

 

Позицията на МОН

Министър Денков призова общината да обясни причините, поради които се отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София. Наредбата за компенсациите за неприети деца е приета от МС преди по-малко от три месеца - на 5 март т.г. "Постановлението на тогавашния кабинет е предхождано от едномесечно обществено обсъждане на проекта за наредба. В този срок Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две – частично. Никое от тях не засяга съществени промени в предложения документ", казва проф. Денков. По думите му месечната компенсация от 291 лв., определена със заповед на предишния просветен министър Красимир Вълчев, е изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. "Бюджетът за 2021 г. не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи. Идеи за либерализация на режима за компенсация на децата без места в държавни и общински детски градини и за увеличение на сумата могат да се обсъждат само при наличие на редовно правителство и действащо Народно събрание. Те биха могли да актуализират бюджета на базата на надеждни разчети за нуждите не само в София, а в цялата страна", казват от МОН.  

 

Забатаченият с години проблем с недостига на места в детските ясли и градини в София за пореден път изкара на улицата десетки родители. Протестът им започна днес в 16 ч. пред сградата на Столичната община, като ще продължи до 20 ч.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?