Медия без
политическа реклама

Парите за неприети в градина деца няма да са мисия невъзможна

Ново райониране и ежесемесечно кандидатстване трябва да улеснят достъпа до помощта

Родителите вече могат да кандидатстат за компенсация всеки месец.
Илияна Кирилова
Родителите вече могат да кандидатстат за компенсация всеки месец.

Ново райониране, ежемесечно кандидатстване и увеличаване на кръга на специалистите, с които родителите ще могат да се договарят за гледане на децата им - това са част от промените в наредбата за изплащане на компенсации за неприети в детска градина деца, предложени наскоро от министерството на образованието (МОН). Целта им е да се увеличат родителите, които имат право на помощта, тъй като досегашната наредба задава 6 условия, които се оказват непосилни за мнозина - неслучайно към момента едва 444 са получили средства заради това, че за тях не се е намерило място в общинска детска градина.

Според училищния закон право на компенсация имат родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места. Промяната на правилата за въпросните компенсации бе едно от исканията на родители, които протестираха многократно последната година заради липса на достатъчно места в детските градини в София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова възложи на новия си заместник Мирослав Боршош да изготви промени в тази насока, като за целта той проведе срещи с родителски организации. Промените в наредбата обаче са предложени лично от просветното министерство. От МОН уточниха, че са имали няколко срещи със Столичната община, на която са обсъждали евентуални редакции. Специално новото райониране е било предложено лично от зам.-министър Мария Гайдарова - по начина, по който се прави то в Пловдив, а останалите промени - са били възприети по предложение на родители.

С въпросната промяна за районирането се дава се възможност по решение на кмета на общината прилежащите райони на детските градини и училищата в общините с районно деление (Столична община, община Пловдив и община Варна) да включват само районите на обхват без граничещите райони на обхват в случаите, когато районите на обхват съвпадат с районите, определени със закона за териториалното деление на столичната община и големите градове. "Ако за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, в София и големите градове за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това ще бъде възможно с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им", обясниха от МОН, откъдето посочват, че по този начин ще се избегне прекомерното окрупняване на прилежащите райони на детските градини и училищата при предлагането на друго равностойно място по смисъла на наредбата. 

С друга промяна се допуска обучението на децата, които не са приети на градина, да се извършва и не само от дипломирани педагози, но и от действащи студенти в последна година от следването си в специалност предучилищна педагогика, предучилищна педагогика и чужд език или редучилищна и начална училищна педагогика. "Така ще се увеличат възможностите на родителите за осъществяване на обучение на децата им", казват от МОН. Оттам уточниха, че родителите са поискали доста по-широк кръг от хора, с които да могат да сключват договори, но МОН са останали на позиция, че не бива всяка детегледачка да получава средства от държавата, а само квалифицирани хора, които предоставят обучителни и образователни услуги.

Родителите, които желаят да получават компенсации, ще могат да подават заявления за това ежемесечно през периода от 5 ноември до 5 юли на съответната учебна година, а не както е сега - еднократно в началото на учебната година, предвижда друга промяна, пожелана от родителите. "По този начин ще се избегне ограничаването на възможността за подаване на заявления при настъпване на обстоятелства, свързани с осъществяването на предучилищно образование на децата през време на учебната година", аргументират се от министерството. Целта на четвъртата корекция пък е да се намали бюрокрацията - договорите за обучение, които сключват родителите, ще се прилагат еднократно с първото искане за изплащане, а за следващите периоди - само ако са настъпили промени по вече приложения договор.

 

ОЩЕ ПРОМЕНИ

"Имаме обещание от Столична община, че ще бъдат разгледани всички молби на родители, които не са одобрени", коментира пред БНР Зорница Трифонова от Асоциация "Родители". "Знаем, че има одобрени 440 молби за компенсация, не знаем колко са отказите и какви са причините за това. Необходима е по-добра разяснителна кампания към родителите и към общините на какви критерии трябва да отговорят родителите на такива деца, за да получат тази компенсация", заяви още тя. По думите й освен поставените на обществено обсъждане промени родителите настояват и за други - в самия училищен закон, за които обаче е нужно работещо правителство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата