facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Кабинетът даде зелена светлина за влизане в право без изпит

Специалността ще може да се изучава задочно и през 2020/21 г.
1 868
 Илияна Кирилова

Кабинетът даде зелена светлина на университетите да приемат кандидат-юристи без изпит, а само с резултати от матурата. Това става ясно от приетите днес от МС промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“. Освен това, се премахва и отпадането на задочната форма, което бе планирано за 2020/21 г.

С промените правителството прави две неща - отменя приетата през 2017 г. наредба, която трябваше да влезе в сила от новата академична година, и прави промени в старата, която на практика остава да действа.

Въпросните промени се правят с цел "свеждане до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища", става ясно от съобщението на МС. С тях се дава възможност за учебната 2020/2021 година висшите училища да изберат как да организират приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България. "В настъпилата извънредна обстановка според своите възможност (университетът - бел.ред.) може да избере друг формат, или след решение на Академичния съвет да приеме кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити", пише в съобщението. От МС обясняват, че предложението е продиктувано от настъпилите извънредни обстоятелства във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по специалността „Право“ без полагане на присъствени приемни изпити.

Просветният министър Красимир Вълчев вече анонсира тази промяна, като обяви, че тя ще се отнася само за тази година. "Тази година много повече висши училища за много повече специалности взеха решение да приемат с оценките от държавните зрелостни изпити. Като цяло оставиха тези изпити, при които има най-голяма конкуренция, предимно за регулирани специалности да се приема със собствени кандидат-студентски изпити", заяви той преди няколко дни. По думите му в последните години държавните зрелостни изпити са се утвърдили като надеждна оценка, затова и висшите училища ги използват за вход.

Преди дни Софийският университет реши тази година да приема в специалност "Право" без кандидат-студентски изпити, а само с оценка от матурата по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование. Без изпити ще се влиза и в специалността журналистика и връзки с обществеността, като направленията, които ще ползват матурата за вход, стават 116 от 118.

Към момента не всички университети са заявили, че ще приемат без изпити. От НБУ например заявиха, че смятат да проведат изпитите за всички свои специалности, както досега, но вече онлайн, включително за право и архитектура.

КРАЧКА НАЗАД

Днес кабинетът окончателно отмени и новата наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, която така и не успя да влезе в сила. Наредбата предвиждаше да се премахне задочното обучение по право. Тя беше приета през 2017 г. от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. С наредбата се въвеждаха и допълнителни хорариуми за определени дисциплини и откриване на специализирани магистърски програми. Първоначално бе предвидено новите правила да започнат да действат от учебната 2018/2019 г., но на два пъти бяха отлагани.

Междувременно Комисията за защита от дискриминация излезе с решение, че ако единствената възможност да се учи право ще е в редовна форма на обучение, това ще е непряка дискриминация по признаците „лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“. И даде задължително предписание да се върне задочното обучение. Именно това решение се посочва и като причина за отмяна на наредбата днес. Работна група в министерството на правосъдието ще подготви нова наредба.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хиляди българи протестират срещу ГЕРБ четвърти ден (ГАЛЕРИЯ)

12.07.2020

Обновена

8213 71
Борисов: Протестът срещу мен е сглобен, а сценаристите му са ми ясни

10.07.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

18363 214
Правото измести психологията като най-желана специалност в СУ

Коментари

Michael
снимка на Michael

...роене на калинки, които после ще отсъждат кой от нас е льош и кой не е...

Влез или се регистрирай за да коментираш