facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

СУ ще приема студенти по право и журналистика без изпит

Кандидат-студентски изпити ще има само по химия, биология и математика
14 361
 Илияна Кирилова

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще приема без изпити студенти в 116 свои бакалавърски програми, сред които дори право, журналистика и връзки с обществеността. Приемът при тях ще става на базата на оценката от матурите. Кандидат-студентски изпити ще има само по химия, биология и математика II. Това съобщиха от СУ във връзка с промени в правилника за приемане на студенти във вуза, одобрени на 15-и май т.г. от Академичния съвет.

За учебната 2020/2021 г. Софийският университет ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Кандидат-студентски изпити ще има само по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация", както и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Досега пет от общо 118 специалности в СУ не използваха оценките от матурите вместо изпит. Това бяха специалностите "Право", "Медицина" и "Фармация" и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация - "Журналистика" и "Връзки с обществеността". Занапред това се променя за право, журналистика и връзки с обществеността.

Специално за кандидатстването в специалност "Право" от СУ уточняват, че то ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

"Това нововъведение обаче ще се случи за първи път в историята на СУ само ако министрите на правосъдието и на образованието Данаил Кирилов и Красимир Вълчев одобрят промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация юрист", припомнят от lex.bg.

Правото е регулирана специалност и затова според наредбата студентите в нея се приемат чрез писмени конкурсни изпити при условия и по ред, определени от висшето училище. "Конкурсните изпити проверяват нивото на владеене на българския книжовен език, хуманитарната култура и аналитичните способности на кандидатите", регламентира още чл. 2 от нормативния акт. "Така, ако двамата министри се съгласят, може да се направи изключение за учебната 2020/2021 г. със специална разпоредба в наредбата", уточняват от правния сайт.

Редица други по-малки университети обаче не отмениха изпитите си (предварителните), а напротив - провеждат ги от разстояние. Така постъпиха например от ТУ-София, УНСС, Стопанската академия и др. Някои висши училища планират да проведат и присъствени кандидат-студентски изпити.

 

ДАТИ

Изпитът по химия ще се проведе от 9 ч. на 14 юни. На 20 юни е изпитът по биология, а на 21 юни - по математика II (отново от 9 ч.). Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на университета – http://www.uni-sofia.bg.

Подалите заявления за отменени кандидат-студентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери може да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидат-студентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. чрез електронизираната система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СУ въвежда 28-дневна карантина за болни от Ковид-19

18.09.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2376 11
Без присъствени занятия и изпити в СУ до края на септември

28.08.2020

551 1
Максималната студентска стипендия се увеличава от 150 на 180 лв.

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Смятам че е правилно. След като на нищо не ги учиш и им раздаваш дипломи на кило, защо трябва да ги мъчиш дечицата с кандитатски изпити? А и прокуратурата доказа, че може идеално да се справя без юристи. За медиите пък е противопоказно да имаш диплома.

KTP

А, че то сегашните журналисти с изпит ли са влизали? Интересно какъв е бил... да си напишат името? И евентулално датата /за отличен/? 

PlaNed
снимка на PlaNed

Отдавна беше време СУ да направи портал от който желаещите да могат да поръчат нужната им диплома. Доставката на оригинала ще се извършва от М&ВМ, но по-нетърпеливите могат да си я свалят и като pdf, който е валиден за кандидатстване в държавна администрация!

Таксата за доставка на първа диплома е фиксирана - 4 лева. За всяка следваща фирмата прави отстъпка 50%!

Domi

За бъдещите юристи....

Правото няма нищо общо със справедливостта...тя е проститутката на изпълнителната власт....не случайно тя е сляпа и полугола...загатваща ниските страсти който бушуват в нея и много удобно не може да види по презумция  своя оплодител....а в ръцете си държи меч....чии меч е това....ако на изпълнителната власт.....и още непотизмят е един от основните принципи в правото макар и неписан...

Slava
снимка на Slava

Досега пет от общо 118 специалности в СУ не използваха оценките от матурите вместо изпит. Това бяха специалностите "Право", "Медицина" и "Фармация" и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация - "Журналистика" и "Връзки с обществеността". Занапред за всички тях ще се ползват оценките от матурите.

 

Вижда се, че не са всички

 

 

 

Кандидат-студентски изпити ще има само по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация", както и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

inventus

Що не почнете да ги събирате направо от улиците и дискотеките? До колкото ми е ясно ...зора е да си плащат.Дипломите им са гарантирани. А дали нещо ще има в главите им или няма да има не е важно. То аслъ на вас нито прависти нито журналисти ви трябват. Колкото по недъгави ги излюпите толкова по добре за вас.Важното е да са много и да са послушни. И ако случайно сред тях се появи някой знаещ и можещ моментално да го разкъсат.

sega_reader

Следващите Дани Кирилов и Ива Николова са на път.

Честито на печелившите.

Да му мислят бъдещите поколения как ще се справят с некадърниците във властта, науката, правото, обществения живот.

Ще дойде време когато и лекари ще приемат без приемен изпит.

Бантустан.

Антей

 

В ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА СТУДЕНТИТЕ СЕ ПРИЕМАТ БЕЗ ИЗПИТИ!

 

Само по документи!

От 30 години насам е така, всички го знаят.

 

Държи се само изпит по съответния чужд език. 

Но не навсякъде - можеш да се запишеш 9 месеца и научаваш езика за съответната държава!

 

Браво на СУ, как са се сетили!

 

:)

 

п.с.

Около 3 месеца обаче, трябва да отделят за курс по БЪЛГАРСКА ГРАМАТИКА И ПРАВОПИС! За нашите си, български студенти.

За да не се излагат бъдещите вишисти с ...правописни грешки!

 

 

Luft hans

Малката подробност обаче е че след 4-5 семестър са останали около 50 % от почналите. А завършват в зависимост от специалността от 25 до 40%.

Антей

 

Така е.

В българските университети трудно се влиза, и доста по-лесно се "излиза".

 

В европейските университети лесно се влиза, но трудно се ... "излиза"!

Ми така се изработват ... истинските професионалисти!

 

:) 

 

 

Хулиган

Не е важно как се влиза, а как се излиза от университета.

Няма нищо страшно, ако ги приемат на килограм.

Важното е после да не се раздават дипломи на юнашко доверие.

Достатъчен е един семестър да се провери, колко е реална оценката от матурата и да се направи подбора на студентите.

Разбира се, ще е жалко за тези, които са играли честно и не са се класирали, изпреварени от шмекери и калинки.

Но пък за тях са отворени вратите на Терминал 1 и 2.

В най-лошия случай - автогарата...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/inteligentna-nacia/

3biri

Доста злибнички коментари, но истината е, че така се кандидатства за вузовете във Британия например. Друг е въпросът, че едно е да кандидатстваш и влезеш и трето и четвърто е да завършиш. А пък и месечната издръжка на студент там без таксите е около 1500 лева месечно.

Solace

Право е магистърска, а не бакалавърска програма.

Ама след подвизите на юридическия бостан от страна  на щерката на бай Фидос, ЦеЦа, Барни и сие, май е все тая...

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Ляляджийте-гуманитари трябва да се възпроизвеждат по най-лесния начин. Иначе откъде ще цицат парички разни изкуфели форумни корифеи по всичкология с тъмно минало и още по кално настояще?
Ай да не ги посочвам ама тука са барем 4 парчета от НБУ УНСС и няколко баняджии.

nottheone

фнимавай за унсс 😁

шефката на мвф е оттам

 

пп. добре де, не от унсс, а от вии "к. маркс"

 

схващаш ли разликата? вии "к. маркс", унсс, стопанска академия - свищов. ако не - питай владката горанов, той е учил край брега на дунав. 

Нафарфор

Мисирките се броят наесен! 

Kolio1968
Те таквиа мисирки им требат.

Влез или се регистрирай за да коментираш