Медия без
политическа реклама

И 6-годишните в детските градини ще носят задължително маски

МОН обсъжда щадящи тестове за учениците по време на учебната година

25 Авг. 2021Обновена
Илияна Кирилова
С маска вече ще се ходи и на детска градина

Децата в детските градини, които са в предучилищни групи, също трябва задължително да носят маски. Това стана ясно днес от интервю на просветния министър проф. Николай Денков пред БНТ.

Предучилищното образование у нас вече е задължително от 4-годишна възраст, но от МОН уточниха, че става дума за децата, които са в последна година на градина преди първи клас, т.е. тези на 6 години. Някои обаче тръгват на училище на 6 г., което означава, че реално дори 5-годишни деца може да бъдат задължени да стоят по минимум 8 часа на ден с маски, заради което родители вече започнаха да се бунтуват в социалните мрежи. "Дори по летищата и самолетите е разрешено децата да са без маска", възмущават се родители.

Указанието за налагане на маски и на най-малките е на здравното министерство заради по-заразния делта вариант. При обявяването вчера на насоките за обучение по време на пандемия стана ясно, че маските ще са задължителни и за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, освен ако училището не е в зелена зона. Маски няма да се изискват в двора на училището и по време на часове по физическо възпитание в отворени помещения.

МОН има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци на коронавирус, както и за училища, които са осигурили тестване на всички деца - имат съгласие на учители и родители и са създали нужната организация. Обсъжда се възможност за закупуване на щадящи тестове, при които пробата се взема от устата, като министърът смята, че те могат да бъдат осигурени за началото на учебната година. "Няма смисъл да тестваме 5, 10 или 20% от децата в едно училище и това да го наричаме масово тестване. Или тестваме всички деца, или само тези, които показват признаци на COVID-19", каза тази вечер пред Би Ти Ви просветният министър. Той посочи, че тестването ще става само по желание на родителите, а тестовете ще са безплатни. За осигуряването им обаче ще е необходимо да се приеме актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство.

Масовото тестване на учениците се прилага в много страни, като първоначално децата се тестват по-интензивно в началото на учебната година, след което се преминава към проверка два пъти седмично. 

 

ПРОТЕСТ

Както се и очакваше, вчерашните насоки на МОН предизвикаха полярни реакции сред родителите. Група майки и бащи например провидяха в тях твърдо намерение за преминаване към дистанционни уроци, които за тях са неприемливи, въпреки категоричните уверения на просветния министър проф. Николай Денков, че ще се направи всичко възможно за максимално дълго присъствено обучение. Затова и заявиха готовност за протести.

Групата "Да запазим училището като средище за децата" във фейсбук събра 1800 членове за първите 24 часа от създаването си. Тя адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение, което според тях ощетява сериозно децата и намалява умствените им способности.

"Виждаме, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, езиковед, майка на две деца в училищна възраст. "В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение. Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване", подчерта Абаджиева. "Училището с лека ръка се прежалва. Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности", смята още тя.

"Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища. Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища. 50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция", коментира и Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

 

Отговорът на министъра

Според министър Денков родителите опитват да поставят пред МОН невъзможна задача - от една страна да запазят здравето на учители и ученици, от друга страна да има 100% присъствено обучение, което обаче е невъзможно. "Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или 10-20 учители. Разберете, че балансът трябва да се търси. Напълно безотговорно би било да кажем: "Всичко е присъствено". И ако след това почнат да почиват деца, родители, ние отново ще бъдем виновни. Така, че правим максимално присъствие при намален риск за фатални последици", коментира той пред БНТ, припомняйки, че м.г. имаше над 100 учители, които загубиха живота си. "Т.г. могат да се създадат много рискове, ако има 100% присъствено образование. Трябва да се минимализират рисковете", смята той.

 

 

ТРЕТА ДОЗА

Учители настояват да се разреши трета бустерна доза за работещите в образованието. Искането, поместено в отворено писмо до министър председателя, здравния и образователния министър, е подготвено от екипите на "Учители за безопасно образование" и "Обединени учители за безопасно образование". В писмото се настоява още за регулярно тестване два пъти седмично на всички ученици и карантиниране на всички контактни лица, както и преминаване към онлайн обучение за всички ученици при достигане на заболяемост 300 на 100 000 души. 

 

Маските в клас ще са задължителни за всички учениците от 1-ви до 12-и клас, ако училището се намира в област в жълта, червена или тъмно червена зона.  Границата за преминаване към дистанционно обучение пък ще бъде 10% заразени ученици, а не 15%, както бе досега.

Още по темата