Quantcast

Медия без
политическа реклама

Маските в час ще са задължителни за всички от 1-ви до 12-и клас

Границата за преминаване към онлайн обучение ще бъде 10% заразени ученици, а не 15%

Илияна Кирилова
И малките ученици няма да бъдат пощадени от носене на маски по време на учебен час

Маските в клас ще са задължителни за всички учениците от 1-ви до 12-и клас, ако училището се намира в област в жълта, червена или тъмно червена зона. Границата за преминаване към дистанционно обучение пък ще бъде 10% заразени ученици, а не 15%, както бе досега. Това предвиждат Насоките за обучение по време на пандемия, изготвени от министерството на образованието. Въпросните указания за работа на училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие са били съгласувани със здравното ведомство, от където именно са дали горните указания, а днес те бяха приети и на Отраслов съвет в МОН със социалните партньори.

"Ако се намираме в зелена зона, учениците от 1-ви до 4-ти клас и децата в детските градини могат да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет. Ако обаче сме са в жълта или червена зона, и децата от 1-4 клас трябва да носят маски", това съобщи просветния министър проф. Николай Денков. По думите му това се налага, тъй като новият Делта вариант е много по-заразен и по-лесно се пренася от децата. Тъй като в момента почти всички области у нас са "жълти" и "червени" (без Видин), то на практика всички деца от 15-ти септември ще трябва да са с маски в клас по време на учебните часове. Това се отнася и за учителите, вкл. за ваксинираните, тъй като и имунизираните могат да предават вируса.

Припомняме, че през изминалата 2020/21 г. маските в час бяха задължителни само за по-големите ученици, но не и за малките от 1-ви до 4-ти клас заради множеството протести на родители. За тях подобно решение можеше да се вземе само след предложение от класния ръководител и одобрено решение от директора и педагогическия съвет.

При навлизане на страната в червена зона, училищата ще прилагат принципа на ротация, според който първи към онлайн обучение ще преминават най-големите ученици от 11-ти и 12-ти клас. После в дистанционно обучение ще излизат тези от 8-ми до 10-ти клас, следвани от прогимназиален етап - 5-ти до 7-ми клас. За началния етап (от 1-ви до 4-ти клас) ще се направи всичко възможно учениците да прекарат максимално дълго в училище. "Ротацията ще пази максимално по-малките ученици в училище, затова и ще бъде с различна продължителност", посочи министър Денков. По думите му Насоките са гъвкави и ще дадат възможност всяко училище да затваря врати по различно време в зависимост от спецификата си и заболяемостта в региона. При превключване към е-уроци в дадено училище ще се следва принципа в клас да останат 50% от учениците, а не 38%, както досега.

Социалните партньори са били единодушни, че всички първокласници трябва да посрещнат началото на учебната година в двора на училището си, дори и при висока заболяемост. "Ако сме в червена зона, очаквам с дистанция и различни да успеем да се справим. Притеснява ме обаче тъмно червената. Имаме молба към здравното министерство да дефинира условия на открито в дворовете на училища за посрещане на 15-ти септември, дори и при червена зона. Ако са приемливи за тях, ние ще ги реализираме", коментира още той.

Училищата ще могат да организират и сборни паралелки, предвиждат още Насоките. Както "Сега" писа, още в анализа си на дистанционното обучение МОН препоръча училищата да могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, дори когато останалата част от образователната система е в дистанционно обучение (т.е. в тъмно червена зона). Указанията обаче внасят лека корекция - въпросните сборни паралелки ще поемат само децата от един випуск, които са в риск от отпадане или чиито родители работят на първа линия. Освен това те ще се организират след решение на педагогическия съвет на училището и съобразно възможностите му, когато заболеваемостта е от 250 до 500 на 100 000 души, т.е. само когато областта попада в червена зона (а не в тъмно червена).

Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 страната, се влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно със заповед на министъра на образованието. При двата по-леки сценария с по-ниска от тази заболеваемост - зелен и оранжев, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията. При първо ниво на заболяемост, дори при единични случаи на заразени деца или учители директорът, след задължително предписание на РЗИ, ще може, както и при изминалата вече учебна година, да карантинира цялата паралелка, която да премине към онлайн обучение. При второ ниво, т.нар. жълта зона (между 100 и 250 заболели на 100 хил. души) училищата също ще работят, като ако има 10% отсъстващи или заболели ученици (а не 15%, какъвто бе прагът м.г.), също ще се преминава към обучение от разстояние в електронна среда в конкретно училище или център за подкрепа, чрез предложение до министъра на образованието, след решение на педагогическия съвет и съгласуване с обществения съвет.

Насоките на МОН дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. В сила остават досегашните протоколи за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса.

 

Към обучение в е-среда ще се преминава само в краен случай и най-вече на локален принцип - отделен клас, отделно училище или училища в отделно населено място. Първо към дистанционни уроци ще преминават най-големите ученици от 8-ми до 12-и клас.

 

 

 

Още по темата