Медия без
политическа реклама

Мета ще обучава AI със съдържание от социалните медии

Група за защита на правата на човека подаде жалби, оспорващи този ход

https://unsplash.com/

Мета, платформата собственик на Facebook, планира да започне да включва съдържание от социални медии от Европа за обучение на своите модели за генерaтивен изкуствен интелект.

Meta ще обучава своите големи езикови модели Llama, като използва съдържание, което потребителите в Европейския съюз са избрали да споделят публично на нейните платформи като Instagram и Facebook, се казва в публикация в блога.

Тази промяна ще уеднакви подхода на компанията, по който тя третира данните, които подава на своите модели за изкуствен интелект в Европа и други части на света, въпреки по-ранната й предпазливост и предвид строгите разпоредби на ЕС за защита на личните данни.

Миналия месец гигантът в областта на социалните медии заяви, че ще започне да уведомява потребителите на Facebook и Instagram в европейския регион и Обединеното кралство как използва публичната информация, споделена в услугите на Meta, за разработване и подобряване на изкуствения интелект.

Група за защита на правата на човека подаде жалби, оспорващи този ход, като заяви, че уведомленията са недостатъчни, тъй като правилата на ЕС за защита на личните данни изискват Meta да получи съгласие от потребителите.

Още по темата