Медия без
политическа реклама

3,5 млн. лв. в брой и златни монети са открити у местен лидер на ДПС и тъста му

Сали Табаков е бил доскорошен шеф на ДПС-Варна

26 Юни 2024Обновена
БГНЕС

Над 3 млн. лв. в брой и в златни монети са открити в двама обвинени за участие в неизгодна сделка, сключена от длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН). Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

В ареста е общинският съветник от ДПС във Варна Сали Табаков. Той е оставен там от Софийски градски съд. Обвинения са повдигнати и на тъста му Захир Османов, който е оставен под домашен арест с електронна гривна заради напреднала възраст. Според прокуратурата двамата са подпомагали чиновник от МОН да сключи неизгодната сделка. 

"На 21.06.2024 г. разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) образува досъдебно производство с първо действие по разследването - претърсване и изземване, за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства", посочват от държавното обвинение.

Извършени са множество претърсвания и изземвания, при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От Османов са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лв. Разпитани са свидетели.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми. Длъжностно лице от МОН е с инициали А.М.  Османов и Табаков са му помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН и случаят е особено тежък, твърдят от прокуратурата. Същевременно последните двама са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

От Варненската районна прокуратура също разпространиха съобщение, според което по време на обиска в дома на Табаков са били открити и голямо количество боеприпаси - 35 хил. патрона за различни видове огнестрелно оръжие, както и две гранати, без Табаков да има разрешение за това според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. 

Пеевски посочи временен шеф на ДПС-Варна

Днес, 25.06.2024 г., се проведе заседание на Областния съвет на ДПС Варна. Присъстващите бяха запознати с решението на председателя на ДПС: г-н Делян Пеевски за определяне на временно изпълняващ длъжността Председател на Областния съвет на ДПС Варна - Ерджан Ебатин. Това е записано на страницата на ДПС във Варна. 

Шеф на ДПС-Варна е бил и арестуваният Сали Табаков. Той е бил на поста от 2016 г. Табаков е бил сменен на председателския пост в ДПС-Варна още през пролетта на тази година. 

Според непотвърдени спекулации вчерашната оставка от парламента на Филиз Хюсменова е свързана с разкритията във Варна. Хюсменова беше водач на листата на ДПС във Варна. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата