Медия без
политическа реклама

Варненският кмет бе даден на прокуратурата по казуса с Георги Гергов

ДБ дава отпор за Пловдивския панаир в два града

01 Дек. 2022Обновена
Георги Гергов (на преден план).
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Георги Гергов (на преден план).

Сагата "Ще се превърне ли Пловдивски панаир в Герговски" продължи и днес. Дължи се на "Демократична България", която се мъчи да осуети схемата.

 

СТРАСТИТЕ ПОД ТЕПЕТАТА НЕ СТИХВАТ

Групата на ДБ в местния парламент настоя кмета Здравко Димитров да поиска отвод на съдията-докладчик по делото, образувано преди два дни след иск на общината срещу „Пълдин Туринвест“ АД. Делото е за отмяна на решенията на акционерното събрание на дружеството. С тях в „Пълдин Туринвест“ бе приет апорта на варненските акции от Панаира.

За съдия е разпределен Александър Стойчев. "Делото е разпределено на същия съдия, който се е занимавал с Гергов и Панаира още през 2006 г. В публичното пространство са обявени обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие", твърди ДБ. Визират се медийни публикации, според които старо решение е било в полза на бизнесмена.

 

"ОГЪН БИЙ!" И ОТ ВАРНА

Горепосочените варненски акции са в същината на казуса, макар и със стара давност. Община Варна получи дял от Пловдивския панаир в средата на втория мандат на ГЕРБ. През 2017 г. обаче партията на централно ниво реши делът да бъде върнат на държавата. Съответно варненският общински съвет излезе с нужното решение. Кметът Иван Портних обаче не изпълни повелята на местния парламент - за този факт се разбра доста късно, едва след като запазените акции поеха към „Пълдин Туринвест“. Именно благодарение на апорта в „Пълдин Туринвест“ тия дни Гергов може да увеличи собствеността си в Панаира. И двете дружества са под негов контрол, като сега е на път да увеличи до 79.3% акциите.

Заради "приноса" на Варна бившият депутат от ДБ Стела Николова обяви днес, че е пратила на прокурор (не)стореното от Портних. "5 години Община Варна не е определила свой представител, който да съблюдава и контролира какво се случва с 29% от акциите, които общината е трябвало да върне на държавата. Така хем държавата е била лишена от тях, хем варненци не са били представлявани в Общото събрание на акционерите на дружеството", написа тя в социалните мрежи.

 

Още по темата:

Схемата, чрез която Георги Гергов е на път да увеличи до 79. дела си в Пловдивския панаир, среща трудности. Днес преди обед общинската управа й създаде съдебни препятствия, а веднага местният окръжен съд излезе с определение в полза на общината.
Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям контрол върху Пловдивския панаир - този казус се решаваше днес в града. Общинският съвет (ОбС) се противопостави, но малко по-късно на акционерно събрание бизнесменът направи крачка към постигане на целта си.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата