Quantcast

Медия без
политическа реклама

Община Пловдив спря съдебно схемата "Герговски панаир"

Но казусът ще се точи още дълго

29 Ноем. 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Георги Гергов

Схемата, чрез която Георги Гергов е на път да увеличи до 79.3% дела си в Пловдивския панаир, среща трудности. Днес преди обед общинската управа й създаде съдебни препятствия, а веднага местният окръжен съд излезе с определение в полза на общината.

 

ДОБРОВОЛНО И ДОБРОЗОРНО

Това, което направи кметството, е да оспори законосъобразността на решенията от миналата седмица на акционерното събрание на „Пълдин Туринвест“ АД. Освен това поиска да се спре вписването им, тоест да не може капиталът на компанията да бъде увеличен с акциите на община Варна от панаирното дружество. По принцип кметът Здравко Димитров бе задължен миналата седмица от общинския съвет да направи всичко това. Но абсурдната българска практика показва, че един кмет, ако иска, може да не се съобрази с решение на местния парламент. Именно подобно погазване на повелята на общинския съвет с варненски адрес е една от причините за самото задействане на схемата преди години:

Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям контрол върху Пловдивския панаир - този казус се решаваше днес в града. Общинският съвет (ОбС) се противопостави, но малко по-късно на акционерно събрание бизнесменът направи крачка към постигане на целта си.

Затова действието на Димитров може да бъде окачествено и като доброволно противопоставяне на намеренията на Гергов. Още повече, че бизнесменът действа в спешен порядък - вчера, тоест на втория работен ден след сесията на общинския съвет и акционерното събрание, е било подадено заявление за вписване на увеличението на капитала на "Пълдин туринвест".

Подробно съобщението на кметството днес изглежда така: "Община Пловдив в изпълнение на решение на Общински съвет от 24.11.2022 г. предприе действия по оспорване законосъобразността на взетите решения на Извънредното Общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“ АД, проведено на 24.11.2022 г. Днес, 29.11.2022 г. беше заведен иск срещу „Пълдин Туринвест“ АД на основание чл.74 ТЗ, с който се иска отмяна на решенията на Извънредното общо събрание на акционерите, поради противоречието им със закона и учредителния договор на дружеството. Едновременно с това е направено искане за спиране на охранителното производство по вписването на решенията на Извънредното Общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“ АД, заявени по партидата на дружеството на 28.11.2022 г. По този начин се елиминира рискът от вписване на заявения апорт на акции и промени в устава на дружеството, които по естеството си ще доведат до намаляване на дела на община Пловдив в капитала на „Пълдин Туринвест“ АД, респ. в „Международен панаир Пловдив“ АД, до окончателно произнасяне на Окръжен съд Пловдив по редовността и законосъобразността на взетите решения от „Пълдин Туринвест“ АД".

 

ВАЖНО ДЕЙСТВИЕ!

За съдебното определение информира в социалните мрежи общинският съветник от ДБ Веселина Александрова, която активно се противопоставя на намеренията на Гергов. "Защо спирането е важно и настоявахме за него? Ако беше вписано увеличението на капитала с апорта на варненските акции от Панаира, този факт поражда действие за всички, независимо че има съдебен спор. Така щяхме да имаме един "прозорец от време", през който апортът и 79% еднолични решения да са факт", написа тя:

В крайна сметка случилото се днес вещае още много баталии по казуса.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?