Медия без
политическа реклама

Претендентите за управител на БНБ вече са трима

Любомир Христов е кандидатът на "Възраждане" за гуверньор на централната банка

30 Юни 2023Обновена
Илияна Кирилова

Все по-ожесточено става съревнованието коя политическа сила ще излъчи новия управител на БНБ. Тази сутрин свой кандидат представи и "Възраждане". Това е Любомир Христов - бивш главен икономист на централната банка.

Засега е известно, че ГЕРБ-СДС възнамерява да издигне отново настоящият гуверньор Димитър Радев. ПП-ДБ също възнамерява да излъчи претендент за поста. Към момента обаче десните не са обявили кого - миналата година неуспешно издигнаха депутата от ПП Андрей Гюров, а сега слуховете в парламентарните кулоари разнасят името на Даниел Лорер - също депутат и член на ръководството на ПП, който съвсем наскоро се провали в опита си да стане еврокомисар.

Христов беше представен на брифинг в парламента. Той заяви, че ако бъде избран, ще работи стриктно в рамките на закона за БНБ, така че централната банка "да остане българска и народна". По думите му, институцията "няма нужда от особени сътресения и иновации". Христов определи като "изключително смислен и важен" предложения от националистите референдум за запазване на лева до 2043 г. Според него страната ни трябва да въведе еврото, когато е готова за това, и посочи, че през 2025 г. това би било преждевременно. Христов неясно уточни, че за да се случи смяната на валутата, най-важното е да достигнем средното равнище на развитие в Европа, а това според неговата проценка ще отнеме години.

КАКВО МИСЛИ НОВИЯТ ПРЕТЕНДЕНТ

Най-новият кандидат е отколешен критик на еврозоната и това обяснява защо е издигнат от антиевро партията на Костадин Костадинов. Христов обича да сочи като лош пример Гърция, която била влязла неподготвена в паричния съюз и си имала проблеми. “В Гърция се е говорило много за изпълнение на номиналните критерии – инфлация, бюджетен дефицит, дълг, а са се пренебрегвали реалните критерии, реалната конвергенция. Преекспонирали са се очакваните ползи и са се неглижирали рисковете. Политическата система на Гърция се е характеризирала с клиентелизъм и корупция. Ако правим същото, което са правили гърците, можем ли да очакваме различни резултати?”, коментира неотдавна Любомир Христов пред БНР.  Вярно е, че Гърция навремето мина през тежки изпитания заради крадливи правителства, но също така вярно е, че гърците са много доволни, че са част от еврозоната.

НАКЪДЕ С РЕФЕРЕНДУМА

От "Възраждане" днес отново се оплакаха, че се неглижира предложението им за референдума срещу еврото, и се заканиха, че следващата сряда ще го внесат за разглеждане директно в пленарната зала. Водачът им Костадин Костадинов предупреди днес, че ако останалите политически сили се противопоставят или се опитат да го редактират смислово, ще нарушат закона за допитванията.

Вчера ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС бойкотираха обсъждането на инициативата в парламентарната бюджетна комисия. А в правната дори не го допуснаха в дневния си ред.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата