Медия без
политическа реклама

Бойкот провали обсъждането на референдума срещу еврото в НС

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС не позволиха разглеждането на предложението в бюджетната комисия

29 Юни 2023Обновена
Малка групичка членове на бюджетната комисия изчака формално 15 минути, преди да се разотиде.
Людмил Илиев
Малка групичка членове на бюджетната комисия изчака формално 15 минути, преди да се разотиде.

Не се очертава Народното събрание скоро да разгледа предложението за национален референдум, с който се предлага левът да се запази като национална валута до 2043 г. Инициативата за допитването е на "Възраждане" и на практика цели да блокира въвеждането на еврото в страната, дори като паралелна валута, през следващите 20 години. Тя обаче се натъква на мълчалив бойкот от повечето политически сили в парламента.

Днес обсъждането му беше включено в дневния ред на парламентарната бюджетна комисия. Заседанието й обаче се провали, след като повечето членове на комисията изобщо не се появиха. Не дойде нито един депутат от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ; от ДПС се появи единствено Петър Чобанов, който така и така трябваше да бъде там, защото е временен председател на комисията; Румен Гечев и Тошко Йорданов дойдоха от името на БСП и ИТН. Появиха се депутатите от "Възраждане", но бройката така и не стигна, за да се събере нужният кворум и да започне заседанието. След кратко чакане, всички се разотидоха.

На питанията на "Сега" дали ще продължи все така тази история, депутатите вдигаха рамене и признаваха, че не знаят. Но споделяха, също така, че рано или късно предложението за допитване трябва да се обсъди. А самата бюджетна комисия дори не е водещата при разглеждането. За такава е определена комисията по правни въпроси. Там обаче инициативата дори не е допусната още до дневния ред. Наскоро водачът на герберите Бойко Борисов допусна компромис - в предложението 2043 г. да се замени с 2024 г. или 2025 г. Не изглежда обаче някой да възприема това сериозно.

Така ясно се очертава един политически блок на съпротива срещу предложението. Законът за допитванията казва, че парламентът трябва да приеме решение по предложението за референдум на едно гласуване в срок до три месеца от внасянето на предложението, ако са спазени изискванията на закона. Подписката, която събра "Възраждане" беше внесена в Народното събрание на 7 април т.г. С други думи, срокът изтича след малко повече от седмица.

Националистите коментираха, че очакват предложението да влезе в пленарната зала следващата седмица, дори и без да е минало през двете комисии, преди да е изтекъл споменатият срок. А опонентите си обвиниха, че пренебрегват волята на 470 000 граждани, колкото твърдят, че са валидните подписи в подкрепа на допитването.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата