Медия без
политическа реклама

Министър Вътев заставал до протеста на земеделците

2000 тира са във фермерска блокада в Белгия

03 Февр. 2024Обновена
БГНЕС
Земеделският министър участва в награждаването на спортисти. Той е бил състезател по борба

Каквото и да се направи, земеделците ще протестират и аз бих застанал до техния протест, каза земеделският министър Кирил Вътев пред журналисти по повод напрежението в земеделския сектор, предаде БТА. 

По думите на Вътев анализите не са спрени, правят се и от началото на тази година се търсят възможности за финансиране. Нека да видим утре как ще протече разговорът, каза министърът за предстоящите разговори на зърнопроизводителите с министър-председателя Николай Денков, които се очакват в Министерския съвет. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува Вътев, че не е направил нищо срещу протеста на земеделците.

"Категорично, каквото и да се направи утре, каквото и да се реши, земеделците ще протестират", каза Вътев. Той декларира, че би застанал до техния протест, за да ги подкрепи срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара, както и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни. Той поясни, че не става въпрос само за Украйна, но и за страни от Латинска Америка например. Това са държави, които не изпълняват тежките стандарти по зелените изисквания на ЕС.

Вътев каза още, че всеки може да интерпретира всякак протестите и всеки може да се възползва от тях. "Бих ги подкрепил и за още нещо, като човек, който идва от тези среди – за несправедливото разпределение на добавената стойност от цялата агрохранителна верига, за което ние сме подготвили законопроект и вече се обсъжда", заяви Вътев. Той добави, че в цяла Европа изискванията са почти едни и същи, което означава общоевропейски проблем. Министърът каза, че непрекъснато излизат материали в коя страна какви мерки са взети и добави, че в по-голямата част се предлагат данъчни облекчения.

Блокадите на фермери по границата между Белгия и Нидерландия продължават. Преминаването на превозни средства в района, включително и към Антверпен, е невъзможно, съобщи БНТ. 

Край пристанището Зеебрюге продължават да са блокирани около 2 хиляди тира. Протестът на белгийските фермери е срещу повишаващите се цени, евтиния внос, бюрокрацията и високите данъци.

 

Във Франция фермерите прекратяват блокадите след пробив в разговорите с правителството. Властите в Париж им обещаха помощ на стойност 400 милиона евро. Протестната вълна обаче достига все повече страни от Европейския съюз. Днес блокади на фермери ще има и в Кипър. Полските фермери се надигат отново и ще блокират границата с Украйна срещу вноса на украинска продукция. 

 

Ключови думи:

фермери, протест

Още по темата