Quantcast
Каримански искаше да е шеф на БНБ, а стана съветник в МФ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Каримански искаше да е шеф на БНБ, а стана съветник в МФ

Бившият депутат е назначен в екипа на служебния министър на финансите
7 406
 БГНЕС

Банкерът Любомир Каримански, който бе кандидат да оглави БНБ, но не получи необходимите гласове в предното Народно събрание, е получил пост в  изпълнителната власт.  Бившият депутат от "Има такъв народ" е назначен за съветник на служебния финансов министър Росица Велкова, съобщи "Дневник". Каримански бе шеф на Комисията по бюджет и финанси в миналия парламент. Той бе издигнат от партията си за управител на БНБ, но не бе одобрен от коалиционните партньори, като "Продължаваме промяната" номинираха свой кандидат (Андрей Гюров, който в последствие се оттегли от състезанието).

Заедно с Ива Митева и Тошко Йорданов финансистът депутат често влизаше в словесни престрелки с ПП, ДБ и БСП. 

"Има такъв народ" загуби битката за шефското място в Българска народна банка. Номинираният от тях Любомир Каримански, оказал се единствен кандидат за управител на централната банка, получи само 59 гласа "за" - единствено от ИТН и ДПС. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ гласува
Въпреки тв анонсите на Ива Митева и Любомир Каримански от ИТН, че ИТН са готови за преговори за правителство с третия мандат, от участие на Тошко Йорданов в предаването "На Фокус" по Нова тв това не стана съвсем ясно. Йорданов се държа в обичайния си нападателен стил. По нищо не пролича, че ИТН са и

Каримански бе в листите на ИТН и на изборите на 2 октомври, но партията остана извън парламента. Броени дни след вота неуспелият кандидат за народен представител е получил съветнически пост в МФ - заповедта за назначаването му на трудов договор е от 7 октомври, пише "Дневник".

След парламентарния ми опит, макар и кратък, е време да се върна към обичайните си занимания на финансист“, коментира новото си поприще бившият депутат пред "24 часа". 

Назначението е странно, защото подсказва, че служебният кабинет може да се задържи по-дълго на власт заради политическата безизходица, която се очертава -  невъзможност да бъде съставено правителство. За това подсказват и други скорошни решения на служебните министри, свързани с постове и устройване на кадри. Оказа се, че тихомълком временният кабинет е взел решение да промени управлението на Фонда на фондовете, управляващ солиден ресурс от бюджета на ЕС -  от едностепенно ръководство да се премине към управителен и надзорен съвет. Не е ясно какви са  причините служебно правителство да се занимава с такова преструктуриране, но може да се очаква, че това ще послужи да бъдат сменени шефовете.

Преди дни бе уволнен председателят на Българската агенция по храните Христо Даскалов, кадър на "Продължаваме промяната", и бе назначен Христо Вълчанов. 

Освободен е току-що и шефът на Агенцията по рибарство и аквакултури Христо Панайотов, от квотата на БСП в четворната коалиция.

Прави впечатление, че назначеният от президента Радев служебен кабинет "Донев"  систематично "чисти" от властта хора, назначени от редовното правителство на Кирил Петков.

 

Служебното правителство работи само от един месец, а вече има в "актива" си стотици уволнения и назначения на ключови постове - и в държавната администрация, и в държавни фирми. Тази скорост на "прочистване" е рекорд, достоен за вписване в Книгата на Гинес. Още в първите дни се разтресоха върховете

 

Още

ЦИК няма да изисква воден знак в машинните бюлетини

12.01.2023

463
Помощи за 172 млн. лв. заменят отстъпката от 25 ст. за горивата

03.01.2023

Обновена

20363
БНБ пак вдигна основния лихвен процент

30.12.2022

6323