Медия без
политическа реклама

Споровете между ИТН и ПП ни най-малко не са стихнали

Депутати от партията дават объркващи сигнали как биха протекли евентуалните преговори

17 Юли 2022Обновена
БГНЕС

Въпреки тв анонсите на Ива Митева и Любомир Каримански от ИТН, че ИТН са готови за преговори за правителство с третия мандат, от участие на Тошко Йорданов в предаването "На Фокус" по Нова тв това не стана съвсем ясно. Йорданов се държа в обичайния си нападателен стил. По нищо не пролича, че ИТН са изгладили споровете си с ПП за парите за магистралите, за "Капитан Андреево" и за още няколко лобистки закони, както се изрази той. 

Йорданов напомни предисторията на разрива им с ПП - Македония, 3-те милиарда за магистралите и съобщи, че всеки, който каже, че ИТН имат общо с "Капитан Андреево" и Таки, ще го съдят. Той каза, че е много доволен от министър Гроздан Караджов, но отказа да съобщи дали отново ще го номинират за министър. За 3-те милиарда напомни, че това са пари гласувани от парламента. На въпрос на водещата дали той и Слави Трифонов ще се дръпнат назад, както ще го направят Кирил Петков и Асен Василев, Йорданов отвърна - "хайде да видим те колко точно са се отдръпнали и пак ще говорим. Ако няма правителство с третия мандат, ще са виновни Кирил и Асен." Депутатът настоя, че спадът на популярността им в социологическите проучвания се дължи на медиите, които предпочитали да лансират тезите на ПП. Йорданов не споделя мнението, че Никола Минчев е приемлив кандидат за премиер. "Той е добро момче, но наруши закона, заради което беше свален от председател на парламента. Не можем да си затваряме очите", отсече Йорданов. 

Сутринта депутатката от ИТН Ива Митева лансира министъра на иновациите в оставка Даниел Лорер за кандидат-премиер. Преди това тя се съгласи, че премиерът трябва да бъде излъчен от “Продължаваме Промяната”. “Трябва да бъде личност, която е балансирана, която ще обедини парламентарните групи, личност, която има опит, личност, която може да разговаря с всички”,  обяви Митева по Нова тв.

След това заяви, че като кандидати вижда Никола Минчев и Даниел Лорер, като даде предимство за втория. “Минчев може би ще бъде едно от имената на масата, но може би ще има и други имена. Името на Лорер също не е за подценяване Мисля, че той има по-големите опит и знания.  Но колкото повече имена има на масата, толкова по-добре за страната ни”, каза депутатът от ИТН. Пред БНР Минчев заяви, че ПП още не е обсъждала кого ще издигне за премиер.

Тя обяви, че се надява на нов кабинет, а не да се ходи на избори. "Ако наистина сме отговорни политици, трябва да вървим към нов кабинет. Би трябвало да видим, че хората ни вкараха във властта с много надежда и очаквания, че хората не искат избори, че в очите им има много отчаяние и гняв. Вярвам все още в новия кабинет”, това каза Митева.

Според нея третият поручвателен мандат ще бъде връчен на “Демократична България”. “Тя може най-много да обедини колегите от ПП, в същото време успява да говори добре и с БСП. В този момент е много важно да намерим този обединител между нас”, каза Митева.

Тя заяви, че от ИТН полагат усилия “да изоставят емоциите” и да бъдат по-диалогични, в името на това да има коалиция. “Опитваме се да преценим ситуацията по-трезво, да оставим емоциите, разумът да излезе на преден план, да преценим риска и да преценим какви ще са последиците”, каза тя и допълни, че от партията не биха искали да работят с отцепилите се от ИТН депутати в една евентуална нова четворна коалиция. 

На въпрос дали ИТН ще подкрепи закона за КПКОНПИ Митева категорично заяви, че те имат “сериозно отношение към борбата с корупцията”. “Законът за корупцията е закон, писан на коляно, писан за няколко часа, закон, който показва как не се прави законодателство. Но ние ще подкрепим този закон”, каза тя и допълни: “Но ще трябва да седнем и да го преработим, защото там има много проблеми".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата