Медия без
политическа реклама

Коалиция "Газпром", или как тече "превратът на зелените чорапи"

Чистката на временния кабинет инсталира във властта кадри със спорни качества и смущаващи биографии

 Президентът и премиерът отказват да коментират кадровата чистка и странните назначения.
МС
Президентът и премиерът отказват да коментират кадровата чистка и странните назначения.

Служебното правителство работи само от един месец, а вече има в "актива" си стотици уволнения и назначения на ключови постове - и в държавната администрация, и в държавни фирми. Тази скорост на "прочистване" е рекорд, достоен за вписване в Книгата на Гинес. Още в първите дни се разтресоха върховете на НАП, митниците, държавния резерв, ДНСК, Инспекцията по труда, Гранична полиция. Последваха смени в ръководствата на пътната агенция, тол управлението, Патентното ведомство, Комисията за потребителите, фонд "Земеделие" и т.н., и т.н. Новини от тази категория валят буквално всеки ден.

Кабинетът с началник Гълъб Донев, чиято основна задача е да организира изборите на 2 октомври, прави мащабно кадрово прочистване и укрепване, сякаш се готви за управление, което ще продължи години. Ако има нещо по-стряскащо от количеството и бясното темпо на кадровите промени, това е качеството им. 

Преди дни гражданското сдружение БОЕЦ нарече чистката, която провежда третият служебен кабинет на президента Радев,

 

"преврат на зелените чорапи"

 

"Нарекохме процеса така, защото много от новите назначения на ръководни позиции са бивши военни, бивши служители на МВР, ченгета от ДС", коментира лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. В сдружението са убедени, че е в ход мащабна схема за манипулация на изборите и обясняват защо смятат така: "Тече брутален процес на масови уволнения на всички нива и във всички структури на държавната администрация. Наглед нелогични, те имат своето обяснение - това е „Моделът ГЕРБ” за правене на избори чрез контрол и експлоатация на държавната администрация. Това са сигурни 200-250 хиляди гласа, които плюс гласовете от общинската администрация (огромен процент от общините са феодални владения на ГЕРБ и ДПС) и гласовете от контролирания от обръчите от фирми на тези партии вот трябва да осигурят изборната победа на коалицията „Газпром” – ГЕРБ, ДПС, Радев (Янев). Залага се и на дълъг мандат на Радев – избори и след тези избори, ако планът не сработи от първия ход, като в този случай контролът над държавната администрация е още по-важен.

БОЕЦ винаги са твърде резки и радикални в своите оценки и коментари. Но да видим какво казват фактите.

 

Министерство "Приятели на Москва"

 

Кадруването в енергетиката е голям и разрастващ се скандал. Започна се още с назначаването на Росен Христов за ресорен служебен министър. Христов бе представен като човек със солиден опит в енергийната сфера (работил е за италианския гигант "Ени"), но експертизата му не е точно "енергетика" - спец е по преструктуриране на фирми, т.е. занимавал се е с инвестиции, сливания, вливания, разделяния, продажби на активи и прочее. В което вероятно е добър. Но както отбеляза истински експерт по енергетика, доскоро служебният министър бъркаше мерните единици за природния газ.

Не стана ясно кой го е препоръчал, но изглежда за патроните му не е важно да разбира от газ, а да вземе енергично обратния завой към "Газпром".  За това свидетелстват и други назначения в енергетиката. Заместник на Христов стана червеният бунтар с бели коси Еленко Божков, който на миналогодишните протести спря с голи ръце метрото. Той е спец по енергетика (беше и член на КЕВР), но преди всичко е заклет апологет на добрите отношения с Москва. Любомира Ганчева, която стана шеф на кабинета на министъра, е известна като любимката на Кремъл заради изключително "правилните" й проруски позиции. Нейни изказвания за Крим, за референдума, Минските споразумения и други в стил "Русия е ангел, Украйна е демон" често се цитират от руските пропагандни медии. И Росен Христов, и икономическият министър Николай Стоянов твърдят, че не знаят кой преговаря с "Газпром". "Булгаргаз" също не знае. Те дори не знаят защо спря руският газ за България и твърдят, че България сама си го е спряла. 

Да уволниш "газови акули" и да назначиш партийна активистка начело на ключово енергийно предприятие, и то в много труден момент, е безумие. Но се случи - Деница Златева, бивш депутат на БСП, стана изпълнителен директор на "Булгаргаз". Златева е била дълги години международен секретар на соцпартията, в две правителства е била вицепремиер по европейски въпроси, твърди се, че е работила в някаква частна фирма (името е дълбока тайна), а най-близката й връзка с газ е, че година-две е била административен началник в "Булгаргаз". Но да подписваш длъжности характеристики няма нищо общо с висшия пилотаж, който трябва да владее мениджър в газовата енергетика.

Силно смущаващи са и други две попълнения в борда на "Булгаргаз". При толкова много енергийни експерти в България избраните са управител на фирма в Панагюрище, която се занимава с производство и търговия с метали (Димитър Спасов) и  Татяна Петрова-Бояджиева, която е собственик на агенция за недвижими имоти и е акционер в "ТБ Лайн" с предмет електронна търговия. Когато плъзна анонсът за Златева и другите двама, всички помислиха, че е шега или фалшива новина. Оказа се истина. 

Тъй като всички говорят за цени, газ, ток и бензин, никой не забелязва какво се случва в сектори като околната среда. Но бившият ресорен министър Борислав Сандов го описа с една дума  -

 

реставрация

 

"Екоминистерството се завърна в мрачните си времена. Няма и месец, откакто МОСВ е под контрола на служебното правителство, а резултатът е тиха реставрация на интересите на ГЕРБ, ДПС и олигархията. Първата среща на новия министър беше с управата на Столичната община, а първи посочен от нея зам.-министър - бивш зам.-кмет на Столичната община от ГЕРБ - Мария Бояджийска. Дългогодишният депутат на ДПС Ерджан Ебатин си работи между изборите като директор на РИОСВ Варна, а спирачката за нови защитени територии и покровителя на интересите на олигархията в сектор "дива природа" Мирослав Калугеров отново е Директор на ресорната дирекция в МОСВ. "Явно вече се е възстановил от дългия 7 месеца болничен, който депозира в първия и последен под мое ръководство негов работен ден", коментира Сандов във Фейсбук.

Реставрация има и в Държавен фонд "Земеделие" - многомилиардната каса за субсидии за селското стопанство, която оперира и със средства от ЕС.

Новият изпълнителен директор Георги Тахов  е бивш кадър на НАП, завършил счетоводство в Свищовския институт и  "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред" в Академията на МВР.  С МВР е свързан и зам.-директорът Георги Динев, завършил финанси в Югозападния университет. Той седем години е работил в системата на  вътрешното министерство, а от 2010 г. гради кариера в агросектора, започвайки като главен експерт в дирекция "Противодействие на измамите" в ДФЗ. За трети път се връща като зам.-директор - след 2017-2019 и след 2021 г. Другото попълнение е Владислава Казакова, която е сложена за зам.-директор на ДФЗ с важни ресори - "Директни плащания на площ" и "Информационни технологии". Тя е член на БСП, смята се за човек на пловдивския бизнесмен Георги Геров. Била е директор "Договориране" във фонда, но предното ръководство я уволнява заради изнасяне на служебна информация - предоставяла вътрешна информация на консултантска фирма, чийто офис се намира точно пред сградата на ДФЗ-Пловдив. 

Връщане на кадри със спорни биографии върви и в строителния сектор 

 

Филолог управлява милиарди за пътища и ВиК, 

 

откри разследване на ABCnews. Става дума за младия и амбициозен Захари Христов, зам.-министър на регионалното развитие и сега, и в предния служебен кабинет, когато начело на МРРБ бе Виолета Комитова. 

Официалното СV на Христов е постно. На сайта на МРРБ той е представен така: Заместник-министър Захари Христов е заемал същата длъжност в периода юни 2021 г. – октомври 2021 г. Работил е в Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в частния сектор. Магистър е по Бизнес администрация от ПУ „Паисий Хилендарски". 

Сайтът ABCnews с много усилия успява да изкопчи от МРРБ още подробности за житието на младия успешен мъж. От министерството посочват, че зам.-министърът е бакалавър по "Българска филология", но пък има важни следдипломни квалификации: Стратегическо лидерство и управление на промяната; Добри практики при прилагането на Закона за обществените поръчки; Прилагане на новия Закон за концесиите; Одит на средствата от ЕС.  Това са еднодневни обучения на Института по публична администрация към МС. Годишно всеки държавен служител преминава поне 4-5 такива курса, пише ABCnews. 

В политическата суматоха миналото лято мина незабелязано новината, че заместникът на Комитова е бил освободен. Разследване на “Благоевград нюз” твърди, че Захари Христов е предлагал да съдейства на строителни фирми да си получат с предимство плащания, забавени от държавата. И че Димитър Стоянов, тогава шеф на кабинета на президента Радев, а в момента военен министър, лично е бил запознат с тези скандални обвинения. Пред БанкерЪ Комитова потвърждава, че има сигнали за корупция.

Захари Христов е член на соцпартията, кандидат за депутат, вкл. и на изборите през април миналата година. Не е тайна, че е протеже на двама изтъкнати бесепари - бизнесмена Георги Гергов, който беше лидер на БСП Пловдив, а сега е низвергнат и е в лагера "КонтраНинова", и Николай Копринков, секретар на президента Радев по вътрешни въпроси.

От президентството отказали на ABCnews коментар за назначаването на Христов на високия пост, защото за зам.-министрите решавал премиерът. Гълъб Донев обаче мълчи. Също както и служебният министър Иван Шишков. 

 

Кадрови бури тресат и Министерството на икономиката

и подопечните му структури 

В новата кохорта има доста хора, съвсем пряко свързани с БСП. Повечето са от лагера "АнтиНинова". Третият президентски кабинет определено "натрива носа" на лидерката на соцпартията, която в последните месеци влоши отношенията си с държавния глава. Това пролича още първия ден, когато за министър на икономиката Радев назначи уволнения от Нинова шеф на "ВМЗ Сопот" Никола Стоянов. И войната започна. Веднага след протоколното предаване на щафетата с насилени усмивки пред камерите бивш и нов министър  влязоха в словесни престрелки и обвинения. Нападките се развихриха на силно чувствителен фронт- оръжейна търговия и има ли износ за Украйна. В боя се включиха и директори на фирми.

Ръководството на ВМЗ и отстраненият от Нинова шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов изнесоха доста пиперлива информация за сегашния министър в предното му амплоа. Те го обвиниха, че като шеф на борда на ВМЗ - Сопот е отклонявал към частни фирми продукция, поръчана от държавния оръжеен търговец "Кинтекс".  Чу се също, че е имало източване на средства на "Кинтекс" през дубайска офшорка. Засега реагираха ДАНС и прокуратурата.

Междувременно акция "метла" протече и в Държавната консолидационна компания, и в Национална компания "Индустриални зони". Според служебния министър Стоянов имало "пълно срастване между партийни личности и държавните дружества в системата на ДКК" и не само там. Няма спор, че е прав, но партийното срастване е порок на кадровата политика и на сегашното правителство. 

Покрай всички избори, редуване на кабинети и неспирни кадрови промени болезнено изпъква фактът, че партийната принадлежност е водещ принцип, когато става дума кой да бъде махнат и кой да бъде поставен на държавен пост.

Чистката в администрацията и в бордове, управителни и надзорни съвети на държавни фирми е

 

чудовищно погазване на закони и правила

 

За уволненията няма мотиви, нито обяснения, за назначенията няма критерии, не се провеждат конкурси, нито тестове, нито дори проформа интервюта. Законът за публичните предприятия изисква да се прави сериозен подбор на мениджъри при задължително състезателно начало. Законът сякаш е отменен от група кадровици, секретни като масонска ложа, които държат списъци и телефони и нареждат кой да бъде махнат и кой къде да бъде устроен. Президентът Радев много обича да говори за уважение към законите, ред и морал. А сега се прави, че не чува и не вижда какви ги върши назначеният от него кабинет. 

В цивилизованите държави никой не сменя ръководители като носни кърпички. Знайно е, че добър мениджър и началник се изгражда бавно и упорито. А и кой ще иска да поеме проветрив пост с перспективата след 5 седмици или 5 месеца да бъде изритан заради смяна на властта? Освен ако не е отчаян кариерист, прохождащ специалист, търсач на рушвети и комисиони или просто пресметлив тарикат, който иска да вкара престижна месторабота в скромното си CV.

В тази отровна (не от вчера) среда не е чудно, че по високите етажи на властта се ширят все по-нагла и многолика корупция и въпиеща некомпетентност. Дали изборите ще донесат промяна към добро? От избирателите зависи. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата