Медия без
политическа реклама

Бунтът срещу Пеевски в ДПС става все по-мощен

Все повече общински организации публикуват писма и декларации с искане Доган да се намеси

Заседание на оперативното бюро на ДПС, ноември 2023 г.
EПA/БГНЕС архив
Заседание на оперативното бюро на ДПС, ноември 2023 г.

Поредните жертви на чистката в ДПС разпалиха още повече гнева на симпатизанти и членове на Движението. Изключените са все хора, близки до почетния лидер Ахмед Доган. Дори се заговори за самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх в партията. Става ясно, че случващото се в ДПС е по желание на Делян Пеевски, който миналата събота заяви:  "Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото".

Засега изключените от партията, с които ''Сега'' се свърза, отказват коментар.

След като вчера декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай бе оповестена от общинската организация на партията в Асеновград, днес във Фейсбук групата ''Аз подкрепям Ахмед Доган'' бяха публикувани писма от симпатизанти на партията в Сандански и Котел  заради отстраняването на дългогодишни депутати и активисти. Авторите настояват за едно: почетният лидер на ДПС Ахмед Доган да се намеси. С отворено писмо срещу чистката излязоха и седемте общински организация в област Кърджали.

Така те се присъединиха към призива на местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай.

Междувременно стана ясно, че Елван Атилла, модератор на групата ''Аз подкрепям Ахмед Доган'' и общински председател на ДПС Несебър, е била изключена ''от всички структури на ДПС по едноличното настояване на един от съпредседателите г-н Пеевски". Причината, пише в декларацията на Атилла, е ''уронване на престижа на ДПС". Съпругът на Елван Атилла - Юджел Атилла, е бил говорител на парламентарната група на партията, началник на канцеларията на Ахмед Доган и заместник-министър на транспорта в кабинета на Сергей Станишев.

За БНР пък Сюзан Моллаюсеин, вече бивш общински председател на ДПС в Кричим, заяви, че "изборните резултати са просто причина, за да се отстранят определени народни представители, които се считат за близки до господин Доган". И призна, че изпитва страх, но за момента не може да конкретизира.  Недоволните подготвят и други действия, но очакват позицията на почетния председател на Движението. А в декларация за съпредседателя на ДПС Делян Пеевски Моллаюсеин пише: "Авторитарно и със страх може да управлявате, когото си поискате, но не и електората на ДПС".

"Виждаме самоуправство, авторитарно управление, заплашвани сме и няма съобразяване с документите, по които трябва да се ръководи партията. Самоуправството е от част от националното ръководство и хората се страхуват", заяви Сюзан Моллаюсеин. На въпрос дали заплахите са от Делян Пеевски тя отказа коментар. 

Какво се случи?

На 28 юни стана ясно, че областната структура на ДПС в Пловдив е свалила доверието си от Рамадан Аталай, който е бил народен представител в 13 парламента. По-късно стана ясно, че мотивът е свързан с изборните резултати. Декларацията е адресирана до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук групата ''Аз подкрепям Ахмед Доган''. Според най-голямата организация на ДПС в региона причините за по- слабите резултати на ДПС на изборите на 9 юни са комплексни и не са отговорност само на Аталай.  

В събота пък стана ясно, че дългогодишната секретарка на Доган - Биршен Ибрямова, е била освободена от Централата на ДПС. В отвореното писмо на организациите в Кърджалийска област пише, че централата на ДПС в София е запечатана, а персоналът освободен. 

В средата на миналата седмица доскорошният зам.-председател на ДПС Айсел Руфад беше изключена от парламентарната група на ДПС. В момента тя е независим депутат. 

Преди повече от седмица Филиз Хюсменова подаде изненадващо оставка като депутат от Варна - пак с обяснение за слаби изборни резултати.

Успоредно с това в ДПС в има и друг скандал, свързан с доскорошния лидер на ДПС-Варна Сали Табаков и тъста му. Табаков бе арестуван, тъстът му бе  под домашен арест заради умишлено сключена неизгодна сделка за коли на МОН. При обиска у двамата бяха намерени над 3,5 милиона лева кеш и златни монети. Софийският апелативен съд обаче отмени определението за постоянен арест и домашен арест на общинския съветник от ДПС във Варна, както и на тъста му Захир Османов.

Последвайте ни и в google news бутон