Медия без
политическа реклама

Хаосът по летищата продължава с Франция и Испания

На нашето летище закъсненията са до 5 часа

03 Юли 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Пътници чакат на летището на Барселона на 1 юли. В този ден започна стачка на полетния персонал на "Ийзиджет", а стачката в "Райънеър" навлезе в петия си ден.

Хаосът по летищата в Европа продължава и този уикенд, като към проблемите с огромни забавяния по летищата на Великобритания се добавят стачка на основното летище на Париж "Шарл де Гол" и стачка сред испанския персонал на "Райънеър".

Заради протеста на наземните работници френската служба за гражданска авиация DGAC поиска от авиокомпаниите да отменят една пета от полетите на "Шарл де Гол" между 07:00 и 14:00 часа във вчерашния ден. Стачката продължава и днес, но очакванията са да няма отменени полети, туитна управата на летището.

Междувременно базираният в Испания полетен персонал на "Райънеър" обяви, че този месец започва 12-дневна стачка. Протест могат да започнат и пилотите на скандинавската SAS, като там преговорите продължават до утре в надежда да се избегне спиране на полети.

Проблемите се отразяват и на полетите до България, макар и да няма анулирани във вчерашното разписание. Вчера полетът на "България еър" от Париж е кацнал с над 3 часа закъснение, показва справка на "Сега" в полетната информация на нашата аерогара. Вечерният полет на "Еър Франс" от "Шарл де Гол" е пристигнал само с час закъснение.

Някои полети на нискотарифните превозвачи от Великобритания също са закъснели, като нощният полет на "Уиз Еър" от Лондон е пристигнал с почти 5-часово закъснение. Снощният полет на "Изиджет" от Лондон е пристигнал с 2 часа закъснение. С три часа е закъснял и полетът на "Райънеър" от Будапеща.

Закъсненията вече има и днес. Снощният полет на "Райънеър" от Барселона е кацнал в 04:24 часа вместо в 00:30 часа. Полетът на "Уиз Еър" от Лондон е пристигнал в 05:14 вместо в 02:35 ч.

Хаосът в последните седмици се дължи на три фактора - стачки за по-високо заплащане на персонала, недостиг на служители след пандемията и засилен трафик след падането на ограниченията. За съжаление, проблеми вероятно ще има и в следващите седмици. Летищните работници в Париж например ще стачкуват отново от 8 до 10 юли. Те искат нетно увеличение на заплатите си от 300 евро на месец и набиране на персонал, за да се посрещне увеличеният трафик. Летищният оператор ADP е предложил 4% срещу прекратяване на стачката в петък, но офертата е била отхвърлена от синдикатите, съобщава France24.

Още по темата