Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите отмениха разпоредба, която не съществува в правния мир

26 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Законодателният хаос около промените в Закона за потребителския кредит става все по-абсурден. Днес мнозинството в парламента отмени разпоредба, която не съществува в правния мир.

Става дума за скандалната поправка, приета в парламента миналата седмица, която развързва ръцете на фирмите за бързи кредити да налагат неустойки по неравноправни клаузи в размер двойно по-голям от главницата, без това да може да се атакува в съда. 

Депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити да търсят от клиентите си огромни неустойки.

Тази разпоредба обаче още не се е превърнала в закон, тъй като няма указ на президента. Напротив, в сряда от президенството обявиха, че държавният глава налага вето върху нея.

Заради избухналия скандал с лобисткия текст в полза на фирмите за бързи кредити, приет тихомълком, ГЕРБ побърза да поправи гафа, като го оттегли. Поправката и връщането на старите текстове в Закона за потребителския кредит управляващата партия избра да направи в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., който днес бе приет окончателно в парламента.

"Това е огромен скандал! Отменят се разпоредби от върнат закон, който не е обнародван, тоест не е станал закон", алармираха юристи. Според тях това е знак за крайна нестабилност в законодателството и ще има дългосрочни отрицателни последици.

"И опитен юрист трудно може да се ориентира. Законодателният хаос, който създадохте, е емблема за 44-то Народно събрание как се приемат лобистки закони през преходните и заключителните разпоредби на други закони без обсъждания. Това обяснява защо БСП не иска да прави кворум и да участва в заседанията на парламента", заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

Александър Сабанов от „Обединени патриоти“ нападна БСП, като попита, защо в бюджетна комисия и при първото гласуване на законовата промяна, никой от тях не е реагирал. „Вашата група мълча, защото хора от нея имат пряк интерес това да се случи. Знаете ги кои са. В топ 5 на фирмите за бързи кредити проверете кои са собственици и ще установите“, обърна се той към депутатите от левицата.

Вносител на лобисткия текст всъщност е отцепилият се от БСП, сега независим, депутат Спас Панчев.

Християн Митев от НФСБ обясни, че всъщност ветото на президента не е постъпило официално и не е докладвано в Народното събрание, което позволявало напълно легално да се направи промяната.

Провокиран от тази реплика, депутатът от БСП Крум Зарков заяви: „Разбирайки, че направиха голям гаф, управляващите направиха още един. Естествено, че новата аления трябва да се отмени. Само че не можете да я отмените днес, защото днес такава разпоредба в правния мир не съществува. Ако сега гласувате този текст, той ще тръгне към президентската институция, а тук ще се върне вето. Това създава абсолютен хаос, няма нужда от него. Да, сгафили сте, няма страшно. Но тази разпоредба влиза в сила от 1 януари 2021 г. и има време да се приеме ветото на президента и всичко да свърши до тук“, каза Зарков.

"Това не е гаф, тук има само парични потоци. Върнете парите преди Коледа!", заяви съпартиецът му Румен Гечев.

Нито един депутат от ГЕРБ не взе думата, за да обясни действията си.

ГЕРБ отмени лобистката поправка в Закона за потребителските кредити, която бе приета тихомълком миналата седмица.

 

Още по темата