Quantcast
Депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити

Те вече може да търсят огромни неустойки, надхвърлящи до двоен размер главницата
Обновена
22 997
 Илияна Кирилова

Депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити да търсят от клиентите си огромни неустойки.

При окончателното приемане в четвъртък на пакета данъчни промени за догодина те гласуваха промяна и в Закона за потребителския кредит, която позволява неустойката при неизпълнение на задължения по договор за заем от фирма за бързи кредити, да може да достига до двойния размер на главницата, без това да се счита за прекомерни разходи.

Досега законът определяше подобни неустойки за прекомерни и накърняващи добрите нрави и те автоматически падаха в съда, когато се стигне до дело.

Предложението за законовата промяна е на отцепилия се от БСП депутат Спас Панчев и е внесено между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, където са вкарани промени в още дузина други закони. Към него няма приложени мотиви и изненадващо управляващото мнозинство - ГЕРБ и Обединени патриоти, го подкрепиха, въпреки че по правило отхвърлят почти всяко предложение на опозицията. 

Промяната бе гласувана в четвъртък в пленарна зала ан блок с още няколко параграфа с промени в напълно различни закони, без никакви дебати.

"Изключително порочна практика е законови промени да се прокрадват в преходните и заключителните разпоредби на други закони. Ако знаехме, че със Закона за ДДС се предлагат промени и в Закона за потребителския кредит, щяхме да реагираме навреме, да дадем становище и да алармираме, че така се бетонира правото фирмите за бързи кредити да ограбват хората", коментира за "Сега" адв. Десислава Филипова, председател на "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

Промяната в Закона за потребителския кредит означава, че ако човек е взел 1000 лв. заем, то при неизпълнение на договора, неустойката може да достигне 2000 лв., без да се броят лихвите.

В случая не става въпрос за забава на погасяването на заема, където важи правилото за обезщетението за забава да не може да надвишава законната лихва. Неизпълнение на договора може да бъде например невъзможността кредитополучателят да осигури в тридневен срок поръчители по заема. А както е известно фирмите за бързи кредити предлагат почти невъзможни условия за поръчителите - да работят на безсрочни трудови договори и да получават заплати над средната за страната, да са до определена възраст и пр. Дори някои фирми за бързи кредити искат от кандидатите за заеми да представят банкови гаранции.

Новият текст в Закона за потребителския кредит означава, че ако сключилият договор за 1000 лв. не изпълни условието по него в тридневен срок да представи поръчител, ще му се начислят допълнително до 2000 лв. разходи за неизпълнение. И съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и оттам нищожна.

Заради голямото обществено недоволство преди две години в ГПК бяха направени промени, които задължиха съда да следи за неравноправни клаузи в договорите за кредити. Практиката на съдилищата към момента е да се обявява за нищожна всяка неустойка, която надхвърля главницата.

"Все пак вярвам, че съдът ще преодолее новата норма, но е възможно някои съдии да започнат буквално да я прилагат", коментира адв. Десислава Филипова. 

Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ще сезира Конституционния съд заради законовата промяна, съобщи БНР. Ковачева определя като „неприемливо и в ущърб на гражданите“ неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Така съдът вече няма да може да обявява подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна, каквато бе практиката досега, мотивира омбудсманът намерението си да сезира КС.

55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нагъл, по-нагъл, депутат

28.11.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

8727 23
Депутатите отмениха разпоредба, която не съществува в правния мир

26.11.2020

5678 16
ГЕРБ сътвори пореден законодателен хаос

25.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

5585 10

Коментари

Страници

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...и така стъпка по стъпка докато не дойде новия 9-ти септември и НОВИЯ НАРОДЕН СЪД...където както каза един доктор  "ще се мре яко..."...в името на народа...

Дан Колов

Аз познавам човек, който е взел 12 заема от такива различни фирми. И нищо не е върнал, досега...

Льо Клер

Аз познавам човек, който е взел 12 заема от такива различни фирми.

 

Не се изненадвам! Има такава поговорка "Краставите магарета през девет баира се подушват".

 

Аз не познавам такива хора.

Дан Колов

Ти не познаваш, щото ти и хората около теб/гърбав си, нищо, че хортуваш друго/ имате възможност да крадете. Бедните хора взимат заеми..

Льо Клер

В "Комиците" има един герой - Сашето. Партньорът му се обръща към него с "Много си...бе, Саше". Обзалагам се, че не знаеш, коя е пропуснатата дума! 😨

Карапетров

Борче, вие ги въведохте тези практики. 

А на оня почти "Робин Худ" с 12-те "заема" евала.

За жалост аз познавам човек, който не е взел нито един заем, а му се водят няколко. Как ли става това без съучастието на самия лихвар! (Виж рекламата по-горе.)

Профайлър
снимка на Профайлър

аз също 

няколко човека успяха да вземат почти 2 милиона евро 

и духнаха .

доста хорица взели зелена карта  повториха  номера.

особено с високи заплати  други създадоха кухи фирми за ад лапнат големи кредити и чао.

mi6osp.

Пак е напълнено нечие чекмедже .

Льо Клер

Към него няма приложени мотиви и изненадващо управляващото мнозинство - ГЕРБ и Обединени патриоти, го подкрепиха,

 

Мотиви може да няма, но причините са ясни на всички нормални хора! Панчев мисли за бъдещето си, пък и т.н. управляващи, а иначе слушкащи, папкащи и подпечатващи също искат да продължат да плюскат и след като са извън копанята, наречена парламент!

Мариана Кълвачева

Пазете протоколите, палачинката вече загоря от тази страна, следва преобръщане и търсене на персонална отговорност от всеки, който е навредил на народа и обществото.

Някои си мислят, че сега като се накрадат и направят погром, после ще отидат на тих и топъл остров с чайки, палми и загорели мулатки и ще харчат награбеното.

О, свещена простота, о темпора, о морес.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Панчев мисли за бъдещето

 

Панчев е марионетка. Той не е ел и 100 кинта за това. Това си е лобистки закон на герп, парите са прибрани. Панчев е вносител за парлама. Това е чиста проба неоснователно обогатяване. Но тъпите герберуги си играят с огъня. Те нямат представа, че всеки трети българин има вземане-даване с тези фирми за бързи кредити.  Страшно яйце им се пече на гъзо.

илианм
снимка на илианм

Нещо позатихна тоз огин.След джипката на "Дондуков"1 май съвсем угасна.Купихме си две корита произведени осемдесетте години, подписаха за още трошки и хвърчила, а народа да мре къдет стигне.За парите дадени за глупости китайците две болници щяха да построят за седмица.Ама големият бял брат из зад океана не дава!

Карапетров

Кирчо/Данчо, не се прави на улав! Никой там не прави такива услуги за сто лева. Престъпно "право" не се прави за едно "мерси".

ejko

Мдаммм..., "тихо и полека народа ще порасне с няколко века".За идеали и ценности нашенеца трудно "пали фитила",но тук май от страх и лакомия дупетатите гласуваха правилния кибрит,който "да му запали фитила" на народа- парите,дохода и джоба.  

жана д'арк
снимка на жана д'арк

И това се прави в тежка икономическа криза с ясното съзнание, че хиляди българи, които досега не са ползвали "услугите" на фирмите за бързи кредити, ще бъдат принудени да го направят. Осигуряват се огромни печалби и се гарантира ръст на престъпността. А допреди 10-12 години наивно вярвах, че членството ни в ЕС ще ни предпази от законодателно безумие и властнически произвол. Макетата не знаят от какво ги спасяваме.

KTP

Колкото и много начини за корупция, злоупотреби и кражби да знаете - от ГЕРБ винаги знаят повече по тази тема. За голямо съжаление това е единственото в което ги бива...

Панко
тия фирми сега, с развързани ръце, ще разкостят напълно втората по интелигентност нация на света.
първата явно не търчи за "бързи кредити", а и си прави сметка как ще ги плаща.
което явно не е случая с "втората".
може ли наистина да сте толкова тъпи?
Hasta la vista

Добре де, тия депутати не мислят ли с главите си, че един прекрасен ден вече няма да са такива, и че има голяма вероятност да им се потърси сметка за всички тия идиотщини, дето творят в т.н. Народно събрание? Ако не друго, то на следващото НС му се очертава огромна работа за оправяне простотиите на сегашното...А до мечтания Народен съд със сигурност няма да се стигне по разбираеми причини...

Профайлър
снимка на Профайлър

знаят че няма та им търсят сметка  ти за 30 г да си чул нещо такова,  имам съученици  дръпнаха милиони и никой не им взе и 1 стотинка, има такива без 2 лв в джоба  лапнаха  заводи и куп други благини..

Докато имате обекти на името на престъпната кобурготска фамиля на която наринахте държавна собственост  ще сте така- зле.

dobadoba

Едно време дядо и баба(мир на праха им) казваха:

- Стигнеш ли до банка - изгаря ти нивицата!

 

Помня когато родителите ми теглиха заем от ДСК за жилище - сън не спаха докато не го погасят.

Един от въпросите винаги беше:

- Колко хиляди останаха?..

И така докато го изплатят.

⚓️

Наскоро се видях с един познат - теглил от т.н. бързи кредити 600лв, но пропуснал 2 вноски и ония го 'обули' с едни пари... Така от 600лв станали 4000лв и той ги отсвирил. Последно  се съгласили и на 1600лв, но дали ги е платил не знам...

Мариана Кълвачева

Така е, едно време не беше престижно да просиш пари от банката, защото това не говореше добре за човека, явно не може да си направи семейния бюджет.

Пари се вземаха предимно от ДСК /за по младите -  Държавна Спестовна Каса/

А после се връщаха от заплатата.

Тези пари се вземаха предимно, да не кажа само, за изплащане на жилище.

Което бе оправдано.

Моите родите цял живот изплащаха единствения ни апартамент.

Панко
както обикновено кудкудякате глупости, др. кълвачева (поздравления за точния псевдоним).
по време на любимият ви куманизъм заемите не беха актуални по простата причина, ЧЕ НЯМАШЕ СТОКИ.
чакал за кола (жигула) 15 години и после още 7 за цвят - истински случай, масово явление тогава.
записал се за телевизор на опашка денонощно прес половин час проверка дали е там.
апартаманче панелка у обеля-5 чака профсъюза и партийния секретар да му разреши/даде.
КАКВИ ЗАЕМИ, КАКВИ 5 СТОТИНКИ.
за екскурзия у чужбина (гнилия запад) требаше да дочакаме демокрацията... и слава Богу некои дочакахме
Мариана Кълвачева

Панко, душко, много далеч си от реалността.

Няма как да разбереш думите ни защото целта ти не е да разбираш.

От няколко поста, написани от теб, прозира амбиция за тролене в любимия ни форум.

Бъдещето ще покаже доколко съмненията имат основание.

Авторитет се гради бавно и полека.

А за да влезеш в спор с някого се иска взаимно уважение.

Което ти засега не проявяваш.

Панко
другарко кълвачева, моите постинги са точни фактологически, а коментарите ми отразяват гледна точка, което липсва във вашия буламач. бавно и полека аз съм тука откак този форум съществува.
dral4i

Панко, моля Ви, отидете до магазина и си купете малко банани, че много сте се напрегнАл!

Cixi 2

Всеки човек има някакъв определен хоризонт. Когато хоризонтът се свива и става безкрайно малък, той се превръща в точка. Тогава човекът казва: "Това е моята гледна точка".   Давид Хилберт

Basilisk

Нямате ли капка съвест, бе? Вечни ли сте? В гроба ли ще си ги носите тия пари...

ejko

Още няколко месеца и мача ще е свирен,който крал-крал...,уффф, играл-играл,после влиза друг отбор от депутати,докато не станат като днешните.

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Едно време дядо и баба(мир на праха им) казваха:

- Стигнеш ли до банка - изгаря ти нивицата!

Преди 89-та година до банка се стигаше обикновено за сватба, за закупуване на имот или обзавеждане. Тогава лихвите бяхме символични, а работа имаше за всеки, при това заплатите се даваха редовно и навреме. Сега до банка и кредитни институции може да се стигне дори заради сметката за ток. При това може да вземеш 500 лв., а да ти искат да върнеш над 2000 лв. и ако не успееш да се справиш ще изгори наследствената ти нивичка, оставена от прадядо ти. Освен това в условията на демокрация можеш утре да изгубиш работата си или работодателят да не ти плати заплатата. Не е нужно да си глупав, за да ти се наложи да вземеш пари назаем, може и просто да си притиснат до стената. А на държавата работата е да съхрани интересите и на глупавите, и на умните, и на изпадналите в нужда /най-често заради нея самата/ свои граждани и да не позволява някои да могат да забогатяват бързо и лесно възползвайки се от глупостта или затрудненията на други. Държавата е големият арбитър на интересите на всички групи в общността, стожер на морала и и създател на справедливи правила, тя е тази, която трябва да се погрижи измамниците да не намират пролуки в законите и да ги бие през ръцете, когато успеят да мамят и рекетират, а не да им създава удобството да го правят напълно законно. Писах го преди години и пак ще повторя - престъпниците управляват престъпно и узаконяват престъпността. Всеки, който допуска, одобрява или търпи това положение, е съучастник в престъпление. 

Панко
абсолютни комунистически глупости, държавата не е пансион за дебили, та да следи и контролира дали вземат заеми, които не могат да изплатят.
държавата като организация съществува, за да има ред, във всичко.
тя не може да направи от идиота гений, от тъпака - умник, от простака - интелигент. откакто свят съществува е имало и ще има винаги богати, бедни, умни, тъпи, цялата гама. дано комунистическите лъжци и мошеници изчезнете напълно.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш