Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ сътвори пореден законодателен хаос

Президентът обяви вето върху скандална поправка в Закона за потребителския кредит, която управляващото мнозинство се опита да замаже

25 Ноем. 2020МИЛА КИСЬОВА
БГНЕС

Пореден законодателен хаос сътвори ГЕРБ, след като избърза да поправи скандална промяна в Закона за потребителския кредит, преди президентът да издаде указ или вето върху нея.

Става дума за направената тихомълком поправка, която дава възможност фирмите за бързи кредити да търсят неустойки двойно по-големи от главниците при неизпълнение на клаузи по договорите, без да се счита това за прекомерен разход. На практика това ще доведе до невъзможност неправомерните клаузи да се атакуват в съда.

Очаквано президентът Румен Радев наложи вето на спорния параграф. "С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала", пише в мотивите на ветото.

Промяната бе внесена между първо и второ четене на пакета данъчни изменения за догодина от независимия депутат Спас Панчев, но бе подкрепена от управляващата коалиция и гласувана без никакви дебати.

След избухналия скандал за същността на изменението, разкрита от съдии и адвокати, ГЕРБ се опита да замаже гафа. И свика вчера извънредно заседание на бюджетната комисия, която оттегли новия текст от Закона за потребителския кредит и върна старата разпоредба. Тази поправка на поправката сега е вкарана в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., който днес депутатите гледат на второ четене в парламента.

Интересно е какво ще предприемат сега депутатите от ГЕРБ след обявеното от президента вето върху текст, който те вече са оттеглили?

Още по темата