Quantcast
ГЕРБ поправи гафа с неустойките при бързите кредити | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ГЕРБ поправи гафа с неустойките при бързите кредити

Авдокати обявиха поправката за "крещящ лобизъм в интерес на финансовите институции"
Обновена
4 405
 Илияна Кирилова

ГЕРБ отмени лобистката поправка в Закона за потребителските кредити, която бе приета тихомълком миналата седмица. 

Разпоредбата, внесена между първо и второ четене на пакета данъчни промени за догодина от отцепилия се депутат от БСП Спас Панчев, развързваше ръцете на фирмите за бързи кредити да търсят огромни неустойки от клиентите си, без това да може да бъдат атакувано в съда. Изненадващо ГЕРБ и Обединени патриоти подкрепиха в миналия четвъртък предложението му и то мина при второто четене на данъчните закони в парламента без никакви дебати.

Адвокати веднага алармираха за скандалната поправка и призоваха президентът да наложи вето. 

Още днес обаче депутатите от бюджетната комисия се събраха на извънредно заседание преди обед и гласуваха отмяна на текст. Поправката на поправката в Закона за бързите кредити предстои да бъде приета по-късно днес в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г. 

"За да не се създаде обществено напрежение, ние взехме решение да я оттеглим и да останат старите текстове в Закона за потребителския кредит. Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето широко мнението на засегнатите страни", призна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

А вносителят Спас Панчев обясни, че всъщност искал да защити клиентите на фирмите за бързи кредити, тъй като до момента нямало таван за неустойките при неизпълнение на клаузи в договорите за бързи заеми.

Над 130 адвокати от цялата страна се възмутиха и в специално писмо в понеделник призоваха президента Румен Радев да наложи вето върху скандалната разпоредба от Закона за потребителския кредит. На първо място, те изразяват несъгласието си с начина, по който законовата промяна е прокарана "на тъмно" в парламента, и с "крещящия лобизъм в интерес на фирмите за бързи кредити". 

Както писа "Сега" при окончателното приемане миналата седмица на пакета данъчни промени за догодина между първо и второ четене бе промушена промяна и в Закона за потребителския кредит. Тя позволява неустойката при неизпълнение на задължения по договор с фирма за бързи кредити да може да достига до двойния размер на главницата, без това да се счита за прекомерeн разход. Досега законът определяше подобни неустойки за прекомерни и накърняващи добрите нрави и те автоматически падаха в съда, когато се стигне до дело.

Съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна, каквато беше практиката досега, веднага алармираха адвокати. Според тях подобна разпоредба противоречи на Конституцията, на правото на Европейския съюз и на Европейската конвенция за защита правата на човека.

"Легализира се неморална практика на някои от небанковите финансови институции", пишат общо 134 адвокати в писмото си до президента. Те припомнят, че по закон годишният процент на разходите (ГПР - лихвите с всички такси и комисиони по обслужването на кредита) не може да надхвърля 50%. Някои фирми за бързи кредити обаче заобикалят това изискване като начисляват извън ГПР значителни по размер неустойки за неизпълнение на договора, често надхвърлящи размера на взетата в заем сума.

Трябва да се има предвид, че в случая не става въпрос за забава в погасяването на заема, а за всевъзможни други условия, които кредиторът налага на клиента си с пълното съзнание, че те са невъзможни за изпълнение и често без изобщо да го предупреди. Например - да се осигурят в тридневен срок след подписване на договора двама поръчители, които работят на държавна служба. Или да се осигури банкова гаранция за тегления бърз кредит. 

Адвокатите припомнят, че през 2019 г. в ГПК бе въведено задължение съдилищата да следят служебно за наличието на подобни неравноправни клаузи в потребителските договори. Оттогава съдебната практика е да се обявява за нищожна всяка неустойка, която надхвърля главницата. Те са възмутени, че промяната е направена в нарушение на правилата за внасяне, обсъждане и гласуване на нормативните актове и няма оценка на въздействието ѝ.

Най-големият проблем обаче е, че разпоредбата противоречи на чл. 56 от Конституцията. Той предвижда, че всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. "С промените в Закона за потребителския кредит се урежда, че независимо от това, че такава договорна клауза недобросъвестно създава неравновесие между правата и задълженията на потребителя и икономически по-силната страна, респ. че с нея се нарушават общите и правни принципи на справедливостта и морала, гражданите ще бъдат лишени от възможността да защитят правата си пред съда, а последният ще бъде задължен да приложи тази несправедлива клауза въз основа на чисто количествен критерий", се казва в писмото на адвокатите до президента.

Според тях промяната единствено гарантира, че кредитодателите ще получат вземания, "които няма да реализират в съответствие с принципа на свободната стопанска инициатива, а чрез гарантиран им от закона марж на печалба". 

"Нарушен е и основополагащ принцип на правото на ЕС - принципа на ефективността, съгласно който вътрешното право не трябва да прави практически невъзможно или прекомерно трудно упражняването на правата, предоставени на потребителите от правото на ЕС", се посочва в писмото.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп напусна Белия дом

20.01.2021

Обновена

4432 63
Звена в МВР ще могат да охраняват дори президент, премиер и Доган
Лозан Панов поиска достъп до всички проверки срещу него

13.01.2021

2637 57

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ако някой, теглещ "бърз кредит" е пропуснал да се запознае с горните условийца, да знае, че има поговорка "кьорав карти не играе" и не законова база, а и господ не може да го спаси.

 

Глупости! Ти май никога не си чувал за "нищожност", а?

Solace

И кое точно ще е нищожно? Подписът (физически или "съгласявам се с условията на сайта") под Общите условия? Ангажиментът да изпълнява договорни клаузи? 

Подпишеш ли, после иди обяснявай в съда и доказвай, че си бил измамен, подведен и т.н.

Perun

 

    Фактът, че в България заплатите са най-ниски в сравнение с целия ЕС (а дали не и в Европа), сложен до гореспоменатите промени около бързите кредити, както и това, че пандемията в страната се развива с най-бързи темпове говори колко безчовечно и използваческо е управлението в страната. 

  Да се чуди и мае човек защо обикновените хора гласуват за герберята!

  Та те се оказаха по-големи кожодери и от червените.

Светозар

Това, което откраднаха ГЕРБ, БСП и ДПС, другите няма да могат само да го боядисат.

nafta

Кои са другите? Костов и Софиянски ли?

Perun

 

 Вижте на снимката как се радва охранената свиня С. Панчев на приемането на този издевателски закон!

 Този е да го затвориш в килия и само на глад, и бой!

Льо Клер

Снощи показаха вносителя и му дадоха думата. Той мънкаше, че се бил загрижил за потребителите на бързи кредити, та затова. Направи ми впечатление на абсолютно малоумен ... хм... човек. Той си е бил толкова... умен и когато Нинова го е включила в депутатската листа.  Навреме се е ориентирал, къде му е мястото - около ГЕРБ.

segal

Защо се пречи на икономическото и личностното развитие? Обикновено длъжникът намира начин да върне парите на кредитосъбирателя, особено ако е млада длъжница/длъжник. Предишният президент такива ги уреждаше на работа в Германия и бързо заработваха парички за фирмата, че даже им оставаха. Просто хората имат нужда от помощта на кредитосъбирателите да ги отворят за бизнес и разработване на неподозирани лични ресурси. 
Защо само за някои категории няма таван на получаваните кинти? Адвокатите искат и техните тавани на хонорарите да махнат. Ако можеха да се легализират и хонорарите на съдиите... еееех, кеф, майка му мечка! 

boot

Ако искаш да не видиш някой никога повече, дай му пари на заем. Български принцип!(Знам, че не държиш на тези пари, но аз искам да ти ги върна, за да сме начисто.)

tatyana1

Наистина ли все още има хора които подписват, без да четат всичко, най- вече дребния шрифт? И как са оцелели досега?

kaily
снимка на kaily

Сега покрай ковида хората остават без работа и без доходи, банките не им дават кредити и те опират до такива панковци. Добутаха стадото до единствения изход от положението и сега на изхода са му подготвили гилотина.

Perun

 

  Дядо Мраз!

 Аз искам да ми донесеш Камаро.

Диагностик

Друг гаф

 

https://pik.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B1%D1%81%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0-news979067.html

 

Калпазанче

Негодно управление

                      - разсипан материал.

Калинки с угощение

                      -скандал подир скандал.

Суджука лапа Гуджо,

                        -народа маа хлеб.

Статистиката сочи ,че средно сме добре!

 

Поръчките за свако

                         -за стрина важен пост.

Захапани сме яко

                          -обречени на пост!

 

Разбрицана Темида

                          -бандитите сноват,

завличат сетна риза

                               -а старците реват.

Корупция наяве

                             - порочен сериал.

Крадливо управление

                             -негоден материал!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Баси идиотията! Проба - грешка, проба - грешка. Олигофрени си играят да управляват държава. И десет години не могат да се научат. Май наистина всеки народ си заслужава управниците.

Льо Клер

Ако мине! Такава е сега повелята. А тоя глупчо бил с добро намерения, ама к'во стана! Ментата е ясна!

mi6osp.

Никакъв гаф не е, а е  пореден за последните 11 години закон "ако мине " .

Напомням, че Борисов1  развърза ръцете на лихварите.

Сега пробва пак същото. 

atlantis

Клиент към сервитьор - Какво е това в сметката, "акомине." 

Сервитьора - ми не мина.

AliBabah

Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето широко мнението на засегнатите страни", призна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Ако престанеш с тази тъпа практика да прокарваш закони през ДЗР на други закони, няма да трябва да признаваш некомпетентност.

Фандъков

искаха да помогнат момчетата, за да им помогнат после фирмите за бързи кредити. Но на тази "взаимопомощ" и мина котка път.Долна крадлива измет!

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Хотели как лучше, а получилось как всегда...

Влез или се регистрирай за да коментираш