Медия без
политическа реклама

Апетитен имот на ул. "Оборище" става ключ към разкриване на измами

Полицията и прокуратурата продължават разследване срещу арестуван адвокатски сътрудник

11 Февр. 2024
Полицай от СДВР извършва претърсване в имот на адвокатския сътрудник.
МВР
Полицай от СДВР извършва претърсване в имот на адвокатския сътрудник.

Един апетитен апартамент в центъра на София става ключът към разкриването на схема за престъпно набавяне на имот, като неин двигател е адвокатски сътрудник, твърди в разследване Нова тв, като се позовава на СДВР.

Цветан Марков се оказва със завещан апартамент на столичната ул. „Оборище”. Приживе неговият приятел - самотно живеещ и без наследници мъж му дава визитна картичка на нотариус и го уведомява, че му завещава жилището си. Мъжът издъхва през юни миналата година.

„След погребението нотариусът ми издаде всички документи за апартамента и исках да вляза във владение, за което трябваше да получа ключове от Пето районно управление на МВР. Дознател се занимаваше, но никога го нямаше, това продължи доста време – месеци”, казва Марков.

Така и не открива дознателя. Решава да извика ключар и да влезе в жилището си. Търси свидетели - съседи, когато един от тях изненадващо му съобщава, че апартаментът вече има нов собственик. Дори е започнал и ремонт. „Дойдох на адреса, звънях, чуках. Никой не отвори. Нотариусът направи справка и видя, че след моето завещание е вписано друго - на Иво С.”, уточнява той.

Адвокатски сътрудник е задържан по обвинение за незаконно придобиване на осем апартамента в София. Измамата се е случвала чрез използване на фалшиви документи. Ощетени са самотноживеещи възрастни хора и наследници на починали, заяви Мирослав Данаилов, зам.

Иво С. е адвокатски сътрудник и беше арестуван при акция на столичната полиция в дома му в с. Иваняне. Там е адресът и на адвокатската кантора. „Установихме множество документи. И се потвърди наша информация, че съхранява незаконни оръжия, множество такива, и много боеприпаси. Нито едно от огнестрелните оръжия не е ловно”, казват от МВР.

Съдът опрецени, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства. За измамите и лисата на разрешително за оръжията остави Иво С. окончателно в ареста. Засега той е обвинен от прокуратурата за придобити с измама три апартамента.

Освен този на „Оборище”, другите са в ж.к. „Люлин” и в "Дружба". Каква е схемата според МВР? Мишена са апартаменти на самотно живеещи и без наследници хора, сочи разследването. След смъртта им са придобивани с фалшиви завещания. Първоначално на името на подставени лица. След това са прехвърляни на името на адвокатския сътрудник. Разследва се придобиването на общо осем имота. „Установихме, че имотите са няколко в различни райони на столицата. Като документите, които са ползвани са били в полза на въпросното лице, както и на други лица, които със знание са прехвърлили имотите в негова полза”, заяви Иван Пенев, отдел „Икономическа полиция“.

С какви имоти разполага разследваният? Проверката на NOVA установи, че имотното досие на адвокатския сътрудник е внушително. Цели 17 страници. Много разпоредителни сделки с недвижими имущества. Фигурират не само апартаменти, но и поземлени имоти в различни райони на страната - Белоградчик, Своге, Драгоман, Сливница и Банкя. Забелязват се различен тип сделки - замяна, покупко-продажба, придобиване със завещания.

Колко от имотите са придобити с измама, ще установят разследващите, които имат достъп до всички документи по сделките. Безспорно обаче е едно - схемата не е действала без съдействието на длъжностни лица, които са изнасяли информация. Засега нотариуси не се проверяват, тъй като няма данни за тяхно участие, казват разследващите. Освен това сделките са ставали при различни нотариуси.

Търсят се обаче други държавни служители, които евентуално са подавали ценната информация за починали самотно живеещи и без наследници хора. Ще бъде проверен и служител на МВР. Част от разследваните имоти са на името на адвокатския сътрудник. Други - на негови близки. Те ще бъдат обявени за нищожни. Има и такива обаче, които са били препродадени няколко пъти.

Това е втора подобна схема с използването на фалшиви завещания, разкрита за последните пет години. Данните на нотариалната камара показват, че тези случаи зачестяват през последните години.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

За случая с адвокатския сътрудник полицията и прокуратурата съобщиха на 18 януари т.г.  Тогава изрично бе посочено, че операцията е след доклад на материалите в прокуратурата и след поискано и получено разрешение за претърсване и изземване от адреси и МПС на територията на София, като искането е предварително съобразено с разпоредбите на Закона за адвокатурата, с оглед функционалната неприкосновеност на адвокатите и адвокатските сътрудници. Искането на разследващите органи и наблюдаващият прокурор е одобрено от първоинстанционния Софийски районен съд и разрешение за действията е дадено. Задържани били още две жени и мъж, които след разпит са освободени. В рамките на проведени процесуално-следствени действия, от адреси и автомобили са намерени и иззети документи, както и голямо количество незаконно оръжие и значителен брой боеприпаси, обявиха още от МВР.

Началникът на отдел "Разследване" Николай Станчев пък обясни, че придобитите имоти са жилища с висока материална стойност в различни части на столицата. При схемата са използвани подставени лица, които, след като придобивали имотите, са правили замяна с обвиняемия за вещи, чиято стойност е драстично по-ниска - автомобили или имоти извън София.

Само часове по-късно и прокуратурата пусна официално съобщение по случая. Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 57-годишен мъж за ползване на неистински документи и за държане на оръжия и боеприпаси без надлежно разрешително, обявиха от държавното обвинение.

В периода от 02.08.2023 г. до 29.08.2023 г. "обвиняемият И.С. е ползвал неистински документи – саморъчни завещания, на които е придаден вид, че представляват конкретни писмени изявления на двама души, чрез което се дава правото на наследяване на имоти в ползва на определени лица", разказват още от прокуратурата. 

И.С. е обвинен и за това, че на 16.01.2024 г. в с. Иваняне е държал голямо количество огнестрелни оръжия и боеприпаси за огнестрелни оръжия без да има надлежно разрешение за това. При претърсвания на адрес в с. Иваняне са открити 13 пистолета, револвер, два автомата, пушка, 2 картечници и кутии с патрони.  Оръжията и боеприпасите са иззети като веществени доказателства.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата