Медия без
политическа реклама

Президентката на Унгария подаде оставка

10 Февр. 2024Обновена
Каталин Новак е президентка на Унгария от 2022 г.
EPA/BGNES
Каталин Новак е президентка на Унгария от 2022 г.

Унгарската президентка Каталин Новак обяви в събота вечер, че подава оставка заради педофилски скандал. Решението й да помилва мъж, осъден заради сексуално насилие над деца, предизвика възмущението на всички опозиционни партии, предаде АФП. 

„Подавам оставка от поста си“, каза близката съюзничка на премиера Виктор Орбан и първата жена, заемаща по същество церемониалния пост от март 2022 г., като призна, че е направила „грешка“. Вчера в Будапеща имаше многобройни протести с искане за оставката на Новак. 

"Направих грешка. Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като президентка", цитира Ройтерс обръщението на Новак по унгарската телевизия. 

Новак помилва зам.директора на детски дом, осъден на 3 години за прикриване на факти за сексуално насилие в дома. Той е принуждавал момчетата сираци да оттеглят показанията си срещу директора на дома. 

През април 2023 г, малко преди визитата на папата в Унгария, стана известно, че Новак е помилвала 20 души в чест на визитата. Сега през февруари унгарското издание 444.hu разкри, че сред помилваните е бил въпросният зам.директор на детски дом в град Бичке. К.Ендре е помогнал на началника на дома да прикрие случаите на сексуално насилие. За насилието в дома в продължение на 12 години между 2004 до 2016 г. свидетелстват над 10 момчета. 

Малко след Новак „оттегляне от обществения живот“ обяви и Юдит Варга, друга съюзничка на Орбан. Преди време, като министър на правосъдието, тя е дала одобрението си за помилването на въпросното лице. „Отказвам се от мандата си като депутат и водач на листата за Европейския парламент“, обяви тя във "Фейсбук".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, президент

Още по темата