Медия без
политическа реклама

Агроминистърът се скри след наглия скок на цените на "Напоителни системи"

Вместо при протестиращите овощари Явор Гечев отиде при зърнопроизводители и обяви, че Брюксел ще им даде 16 млн. евро компенсации

21 Март 2023Обновена
Pixabay

Земеделци от Северна България излизоха на протест срещу драстичното поскъпване на водата за напояване и блокираха за кратко по обяд главния път Разград – Търговище в района на с.Трапище, съобщи БНР. 

Те настояват за намаляване на цената на водата до поносими нива във всички региони в страната и за всички водоползватели.

Както писа "Сега", докато земеделският министър се бори с овладяване на високите цени на храните, подопечното му държавно дружество "Напоителни системи" вдигна тарифата за помпена доставка на вода за сезон 2023 с над 200% за 2-ро стъпало и с над 300% за 3-то стъпало. Това предизвика възмущението на производители на плодове и зеленчуци, на ориз и дори на зърнени култури. Те обявиха, че са изправени пред невъзможност да покрият разходите и без яснота на каква цена ще бъде тазгодишната реколта.

Докато министърът на земеделието Явор Гечев се бори със спекулативно поскъпване на хранителните стоки, подопечното му предприятие "Напоителни системи" вдигна драстично цената на водата за поливни нужди в земеделието.

В опит да потуши напрежението и планирания протест за 10 март, аграрното министерство обяви преди две седмици, че като временна помощ ще покрие разликите в цената на поливната вода в сравнение с миналогодишната.

"До момента обаче няма нищо черно на бяло за поетите ангажименти, а земеделците трябва да сключат новите си договори с "Напоителни системи". В началото на април започва поливането и торенето на насажденията с ягоди и малини", посочи пред БНР Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите. "Ние сме първите, които влязохме в проблема, но той ще застигне всички след 1,5 - 2 месеца. Нашият сигнал е сигнал за проблеми в цялата държава и в цялата система за "Напоителни системи", каза Петков пред БНР.

"Очаквахме, че щом има такова политическо изявление, ще последват и нормативни актове. От 9 март, когато беше нашата среща в "Напоителни системи" до днес нямаме в писмена форма потвърждение на обещанието на зам.-министър Джиков. Смятаме, че това е една поредна лъжа, тупане на топката. Имаме сериозни притеснения, че това е само протакане на времето. Нашата основна цел не е да правим протести, а да работим и да сядаме на масата за диалог, когато имаме проблем", посочи Петков.

Близо 500 земеделски стопани се включиха в протеста. "Напоителни системи" повиши цената на водата в пъти. За да отгледаме един декар праскови трябва да платим около 800 лв. Това е пагубно, както да отгледаш такива праскови, така и да ги продадеш", посочи Николай Колев от Съюза на дунавските овощари.

По-късно днес земеделският министър Явор Гечев все пак реагира на недоволството на овощарите. "Не може да отпуснем помощта под формата на компенсации толкова бързо, защото е необходимо разрешение от Европейската комисия. Говорил съм с финансовия министър да се осигурят средства между 3 и 18 млн. лв.. Но не може да стане за два дни", каза министър Гечев. 

Министърът още преди две седмици предупреди, че безплатна вода за напояване не може да се осигури, защото ще се възприеме от Брюксел като непозволена държавна помощ. Тогава засегнатите земеделци поискаха да разберат как така от две години Румъния осигурява безплатна вода за поливни нужди, а за България това ще е непозволена държавна помощ. Министърът и неговите заместници обещаха да проверят случая.

КОМПЕНСАЦИИ ЩЕ ИМА, НО ЗА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

Земеделският минисър не посети протестиращите овощари, но пък отиде да се срещне с протестиращи зърнопроизводители в Северна България край свищовското село Горна Студена.

За пореден ден те излизат с трактори на протест срещу евтиния безмитен внос на украинско зърно в ЕС, заради който българската продукция стояла непродадена. "България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите заради залежалата им продукция", заяви министър Гечев пред земеделските стопани.

Кога ще получи България тези пари, не стана ясно. Днес преди обед от Министерството на земеделието разпространиха съобщение за среща между заместник-министъра на земеделието Георги Събев и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, проведена в Брюксел по инициатива от българската страна по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие. На срещата България настояла да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната от земеделския резерв на Европейския съюз заради "прекомерния внос от Украйна". Не се посочва обаче Брюксел да е излязъл с решение.

Тепърва ще се разписва схемата за изплащане на парите, тепърва ще се прави електронна система за проследяване на зърнените наличности, обясни министър Гечев пред протестиращите зърнопроизводители. Според нето фермерите ще получат компенсации преди жътвата.

Към края на февруари у нас има общо 1,169 млн. тона повече непродадено зърно от миналата година, посочи Гечев. По думите му имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, а царевицата е с 89 хиляди тона повече.

Още по темата

Безплатна вода за напояване на земеделски земи не може да има, тъй като това се води нерегламентирана държавна помощ.  Служебното правителство обаче е решило като краткосрочна мярка да покрие разликите в цената в сравнение с миналата година.

 

Още по темата