Медия без
политическа реклама

Държавната "Напоителни системи" шокира с над 200% скок на цената на водата

Производители на плодове, зеленчуци и зърнени култури преговарят с агроминистерството за безплатно напояване

12 Март 2023

Докато министърът на земеделието Явор Гечев се бори със спекулативно поскъпване на хранителните стоки, подопечното му предприятие "Напоителни системи" вдигна драстично цената на водата за поливни нужди в земеделието. За сезон 2023 скокът на цената за помпена доставка на вода 2-ро стъпало е над 200%, а за 3-то стъпало - над 300%. 

Земеделските стопани са шокирани от огромните разходи, които трябва да направят и неяснотата на каква цена ще излезе новата реколта. В четвъртък производители на малини и ягоди, на ориз и зърнени култури се срещнаха с министър Гечев, за да поискат той като принципал на "Напоителни системи" да съдейства за отменяне на заповедта с новите цени.

Заповедта е публикувана на 1 март - само 15 дни преди крайния срок за сключване на договорите за напояване за Сезон 2023. Земеделски стопани казват, че месец преди това са търсили за среща ръководството на "Напоителни системи", за да коментират тарифата за тази година, и са били информирани, че промяна в цените не се предвижда.

"Ако миналата година поливката на един декар земеделска земя за отглеждане на ягоди и малини е струвала в рамките на 80-120 лв., тази година при тези цени ще струва 780-800 лв. Това обърква всички калкулации, планове, предварителни договори", коментира Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите. 

Земеделските стопани са недоволни, че открай време ценообразуването на водата за поливни нужди не се извършва прозрачно и липсва разписана от агроминистерството публична методика. Оказва се, че държавното предприятие "Напоителни системи" работи с огромна надценка. "Излиза, че при цена от МОСВ за 0,022 лв. за кубик същата вода чрез "Напоителни системи" стига до земеделските производители с надценка 1000- 2000 дори 3000 и повече процента", казва Петков.

Предприятието е монополист на територията на Североизточна България, където подпочвените води са на 500-800 метра и на практика е невъзможно да има друг алтернативен източник.

След срещата с недоволните земеделски производители в четвъртък министър Гечев поискал две седмици време, в които да търси решение на проблема.

"Едно от решенията е държавата да направи безплатна водата за напояване на земеделски земи", съобщи след срещата Димитър Мачуганов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Сумата не е голяма - около 20 млн. лева годишно, за да се осигури напояване в целия сектор "Земеделие", посочи Мачуганов пред БНР. „На държавното дружество „Напоителни системи“ са необходими 14 млн. лева годишно, за да доставят безплатно вода до всички полета, които разполагат с напоителни канали. Искаме да добавим в аванс още 4-5 млн. лева, за да има перспектива предприятието да увеличи декарите с поливни площи“, уточни Мачуганов.

Той коментира още, че е крайно време да се вземат мерки и да се изравнят условията поне със съседните държави, където водата за земеделие е безплатна, като Румъния например.

Земеделските производители отмениха планирания за 10 март национален протест, но обявиха, че остават в протестна готовност, ако цените за напояване останат високи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Напоителни системи, вода

Още по темата