Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата ще дава компенсации и за скъпата вода за напояване

Мярката е временна, нужно е генерално решение за дейността на "Напоителни системи", казват от агроминистерството

13 Март 2023

Безплатна вода за напояване на земеделски земи не може да има, тъй като това се води нерегламентирана държавна помощ. Служебното правителство обаче е решило като краткосрочна мярка да покрие разликите в цената в сравнение с миналата година.

Това обяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по повод заплахите на производители на плодове и зеленчуци за протести след драстичното увеличение на цената за напояване този сезон. 

Както стана известно, за помпено подаване на вода ръстът в цените в сравнение с миналата година е над 200%, което изправя производители на редица плодове и зеленчуци, на ориз и дори на зърнени култури пред невъзможност да покрият разходите. 

Докато министърът на земеделието Явор Гечев се бори със спекулативно поскъпване на хранителните стоки, подопечното му предприятие "Напоителни системи" вдигна драстично цената на водата за поливни нужди в земеделието.

Служебният кабинет все още не е решил под каква форма ще бъдат дадени компенсациите за скъпата вода за напояване, така че Брюксел да не ги третира като нерегламентирана държавна помощ. Зам.-министър Джиков призна, че не е направено и проучване как Румъния е решила проблема и е осигурила безплатно наповяване на земеделските земи.

"Не очаквайте, че един служебен кабинет, който има месец-месец и половина хоризонт, да реши такъв проблем, който е "плод на десетилетия бездействие и разбойническо отношение на управителите и въобще на управляващите", коментира Джиков пред БНР.

Той подчерта, че компенсациите през този поливен сезон са само временна мярка и призова следващият редовен кабинет да предприеме "генерално, фундаментално решение" по отношение на "Напоителни системи".

"През годините това е било уникално дружество само по себе си, били сме втори в света след Израел с огромен процент напоявани площи, е можело да бъде абсолютно автономно и да печели. Имало е над 40 ВЕЦ-а и изключително атрактивни оперативни и неоперативни активи. Голяма част от тях са разпродадени,дружеството е опоскано. Сега подава вода с амортизирана мрежа и изключително неефективни, енергоеки помпи. Липсват и достатъчно площи за напояване, което да генерира приходи от доставката на вода", посочи Джиков.

За миналата година приходите на "Напоителни системи" били за 12.5 млн. лв., докато разходите - за 18 млн. лв. Специално за района на Разград, където са голяма част от масивите на недоволните производители на малини, сметката на "Напоителни системи" за ток миналата година била 600 хил. лв., а с приспадане на държавните компенсации излизала 380 000 лв. В същото време приходите от поливане били за 160 хил. лв. Единствено клоновете в Пловдив, Пазарджик и Сливен били на печалба заради по-големия брой ползватели и по-големите площи за напояване в тях.

Според Джиков има два варианта пред бъдещето на "Напоителни системи". Единият е държавата да направи нови инвестиции в обновяване на мощностите и съоръженията, така че дружеството да стане по-ефективно. Друг вариант е дейностите, които не носят приходи като корекция на реки, поддържане на диги, отводняване, да бъдат отделени от търговското дружество. 

Още по темата