Quantcast

Медия без
политическа реклама

82% повече електромобили и хибриди са внесени у нас

Зарядните станции в страната са само 650

27 Септ. 2022
Васил Нанчев
Зареждането на електромобилите все още отнема доста време.

82% повече електромобили и хибриди са внесени и новорегистрирани у нас към средата на годината, съобщават от Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

Регистрираните леките коли са над 2,85 млн., но въпреки впечатляващия ръст на импорта на електромобили, общият им брой в България достига едва 4614, което е 0,16 на сто от всички. Електрическите хибриди обаче вече са 25 467, което е дял 0,89%. От тях 3625 са комбинация на дизелов двигател и електрозадвижване, а при останалите 21 842 съчетанието е с бензинов мотор.

При товарните автомобили делът на електрическите и хибридите е много по-малък. От общо над 416 000 машини от тази категория изцяло на ток са само не повече от 300, което е 0,06 от общия брой на товарния парк. Електрическите хибриди при камионите са около 800 или 0,18%.

От почти 17 550 регистрирани автобуса у нас изцяло на ток са 190, което е 1,08 на сто от всички. Интересното е, че електрическите хибриди са само 2.

Всички регистрирани мотоциклети у нас са почти 223 000, но само 2003 от тях са електрически, което е дял от едва,0,9 на сто, отчитат още от клъстера.

Зарядните станции в страната са около 650.

Изпълнителният директор на ИКЕМ Илия Левков поясни за „Сега“, че клъстърът много трудно получава информация от МВР за регистрираните автомобили, която е нужна за дейността на клъстера. По тази причина не може да се направи и точна статистика за това какви са марките на автомобилите и техните видове у нас с изцяло електрическо или хибридно задвижване. „Трудно ги получаваме“, казва той. По думите му, налага се информацията да се търси от различни други източници и това крие рискове за нейната достоверност.

 

ДО ОКОЛО 800 КМ ИЗМИНАВАТ СЕРИИТЕ Е-МОБИЛИ С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ

 

До около 800 км изминават сериините е-мобили с едно зареждане, показват последните данни от специализираните издания. Лидер е електрическият автомобил Lucid Air във версията Dream Edition е с пробег до 832 км, следван от Tesla Model S във версията Long-Range, която изминава до 648 км. Трети е Rivian R1T с пробег от около 640 км. Четвърти е Tesla Model 3 във версията Long-Range със задвижване на всички колела, който може да измине до 573 км с едно зареждане. На пето и шесто място са Mercedes-Benz EQS 450+ и Tesla Model X с пробег съответно от 560 и 557 км.

Предимство на електромобилите е, че едно зареждане на акумулатора им струва 2-3 лв. по цените на тока за домакинствата у нас, като за тези пари може да се измиват изминат поне 100 километра.

 

ЦЕНАТА И СТУДЪТ СА ГОЛЕМИТЕ МИНУСИ

 

В страни с малко зарядни станции като България електрическите автомобили не са подходящи за дълъг път. Дори да бъде изградена мрежа за зареждане, то самото пълнене на батерията отнема между 3 и 5 часа. Това прави електрическите автомобили удобни главно за града и кратки разстояния.

Отделно цената на самите електромобили все още е твърде висока. Дори най-евтината машина, предлагана у нас излиза почти 38 000 лв., което немного хора у нас могат да си позволят. Подмяната на батериите на електромобилите също е много скъпа операция, а трябва да се прави на период от 3 до 10 години.

При силен студ, например под минус 10 градуса, когато електромобилът е пренощувал навън пробегът му пада значително. Отделно ниските температури намаляват и експлоатационния срок на батерията на колата. Това изисква и наличието на топъл гараж от притежателя на подобно возило.

 

Още по темата