Медия без
политическа реклама

Войната свърши: Велислава Кръстева напуска Народния театър

Александър Морфов също може да се окаже извън щата на трупата

26 Февр. 2023
Велислава Кръстева
БГНЕС
Велислава Кръстева

Пиарката на Народния театър "Иван Вазов" Велислава Кръстева е подала оставка, съобщи "24 часа", позовавайки се на неофициална информация от трупата. Според изданието директорът на Народния – Васил Василев, е внесъл в Министерството на културата нова управленска структура на театъра, в която липсва позицията "пиар", както и тази на главен режисьор. Затова очакванията били и главният режисьор Александър Морфов да освободи своя пост, може би дори да бъде уволнен дисциплинарно.

За "Сега" пресаташето на Министерството на културата и на новия ресорен служебен министър Найден Тодоров – Кремена Николова, обясни, че подобен документ като нова управленска структура на Народния театър поне до момента той не е получил. Тя обеща още утре (понеделник) да провери дали не се намира в съответните отдели, тъй като има определена процедура, по която всяка преписка трябва да мине, преди да стигне до министъра. Потърсени за коментар в почивния ден, Велислава Кръстева и Васил Василев не отговаряха на телефоните си.

Според източници на сайта "Площад Славейков" Кръстева сама е подала предизвестие още в началото на този месец и по силата му трябва да бъде освободена на 1 март.

Конфликтът в Народния театър тресе публичното пространство вече от 4 месеца, след като вратата на Велислава Кръстева осъмна надраскана с надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай" след представлението на "Хъшове" на 29 октомври. Впоследствие Александър Морфов обяви, че той е авторът им, възмутен от демонстрираните политически обвързаности от страна на пиарката, която придружаваше почетния председател на ДПС до урните по време на изборите.

Конфликтът раздели първата ни трупа. По-голяма част от актьорите подкрепиха новия си директор, който на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева, за непредоставяне на документация за външни фирми, с които Народният театър работи, и т.н. Те направиха подписка в подкрепа на Василев, поискаха оставката на Минеков и дори се обърнаха към президента Румен Радев, за да го призоват да бъде медиатор в конфликта. По-късно проф. Минеков се оказа единственият сменен министър в новия служебен кабинет. Друга група от театъра, начело с Валери Йорданов, Албена Колева и още артисти, неучастващи в подписката на колегите си, обаче застанаха твърдо в защита на Морфов – доказан режисьор от международна величина.

Още по темата