Медия без
политическа реклама

Жители на селото с глобите за винетки протестираха пред МС

Хората настояват санкциите им да бъдат отменени

05 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Жители на близкото до София село Пролеша излязоха на протест днес пред сградата на Министерския съвет заради глобите за липса на винетка, предаде Нова тв. „Ако пътят ще бъде платен, да сложат знак. Ако няма да е платен – тези глоби да отпаднат”, посочи една от потърпевшите на протеста. До момента такъв знак не е сложен.

Недоволните граждани изразиха надежда, че глобите им ще бъдат опростени. Адвокат обясни, че анулирането на глобите има просто решение. „Подали сме сигнал до МС. Целият проблем идва от едно непълно решение на МС. Могат да го допълнят със задна и дата и да освободят всички нарушители, минали през камерата на тол системата и да ги освободят от административна отговорност”, посочи той. Протестиращите призоваха институциите да им обърнат спешно внимание, защото хората са изключително притеснени. "Искаме да бъдат отменени глобите, защото ние сме излъгани и измамени от държавна иституция", категорична е една от потърпевшите.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде обявена амнистия за глобите на жителите на Пролеша. Все още обаче не са предприети никакви действия от страна на институциите и властите. Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков заяви, че хората са били излъгани още през 2020 година. "Това е част от филма „Изпращането на Глашатая“, каза той.

Министър Шишков припомни как на 28 февруари 2020 г. тогавашният премиер се накара на ръководството на пътната агенция и нареди на началника на АПИ лично да отиде и да разяснява като глашатай по селските мегдани кои пътни участъци няма да са платени. "Оказва се обаче, че същия ден Министерският съвет е приел решение да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище", обясни служебният министър. И посочи, че въпреки обещанията на бившия премиер жителите на Пролеша не са били освободени и знакът за винетка си стои през цялото време.

Още по темата:

Жители на софийските села Пролеша и Хераково от община Божурище излязоха на протест заради глоби след шофиране до столицата без винетки.
Няма да допусна поредни протести заради винетките. Разпоредих незабавни мерки от страна на АПИ, така че хората от населените места около София да не плащат з...

 

Още по темата