Медия без
политическа реклама

Шишков: Селото с глобите за винетки е жертва на "глашатая" на Борисов

Бивш министър от ГЕРБ се възмути, че е възможно шофьори да бъдат наказвани десетки пъти за неплатена пътна такса

01 Дек. 2022Обновена
МРРБ

„Хората от Пролеша бяха излъгани още през 2020-а година. Това е част от филма „Изпращането на Глашатая“. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков по повод на казуса с близкото до София село, чиито жители се оказаха глобени с милиони, защото са шофирали по столичното околовръстно шосе без винетки. 

Жители на софийските села Пролеша и Хераково от община Божурище излязоха на протест заради глоби след шофиране до столицата без винетки.

Арх. Шишков припомни как на 28 февруари 2020 г. тогавашният премиер се накара на ръководството на пътната агенция и нареди на началника на АПИ лично да отиде и да разяснява като глашатай по селските мегдани кои пътни участъци няма да са платени.

To learn more, please visit the YouTube Help Center: https://www.youtube.com/help

"Оказва се обаче, че същия ден Министерският съвет е приел решение да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище", обясни служебният министър. И посочи, че въпреки обещанията на бившия премиер жителите на Пролеша не са били освободени и знакът за винетка си стои през цялото време.

„Ще помоля хората, които протестират, да се обърнат и да протестират там, където са истинските виновници, при които се е случило това в онзи период“, коментира арх. Шишков, като обясни, че този проблем е само един от многото, на които се натъква служебният кабинет. Той обяви, че ще се прави правен анализ дали има възможност глобите на шофьорите от Пролеша бъдат опростени или поне намалени. 

 

В упор

Последва смайваща "контраатака" от ГЕРБ. "Каква е тази държава, която позволява да се трупат десетки глоби от шофьори без винетки?, възмути се пред журналисти Николай Нанков, настоящ депутат и бивш министър в екипа на Бойко Борисов.

Нанков се оказа силно изненадан от дефектите на системата, въпреки че сам прекара доста време във изъплнителната власт и ресор му бях тъкмо пътищата и винетките. От думите му излезе, че ГЕРБ няма никаква вина за скандалите с пътните такси и че проблемите са дошли после:

За казуса с Пролеша той даде доста неясни обяснения. Посочи, че съпартийката му Йорданка Фандъкова като кмет на столицата поискала от АПИ някои райони да бъдат освободени от плащането на винетки. После Министерският съвет оформил решение, обнародвано в Държавен вестник, в което били упоменати всички участъци, за които не се дължи пътна такса. Не се разбра обаче дали пътят до въпросното село е бил изключен от МС от списъка или самата кметица не го е предложила за освобождаване.

После Нанков обяви, че имало инсталирани камери на места, за които не се дължи пътна такса, и шофьори получавали незаконни глоби за липса на винетки.  

Още по темата