Медия без
политическа реклама

Жители от села до София се оказаха със солени глоби заради винетки

През 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов прати "глашатай" да ги уведоми, че пътят до столицата е безплатен

30 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Жители на софийските села Пролеша и Хераково от община Божурище излязоха на протест заради глоби след шофиране до столицата без винетки. Те са ужасени, след като случайно разбират, че в продължение на три години са санкционирани с десетки хиляди левове, въпреки че са били уведомени, че за този участък винетка не се изисква. За проблема стана ясно от репортажи на Нова телевизия и бТВ.

Потърпевшите обясняват, че с решение на Министерски съвет от 2020 г. са освободени от таксата за придвижване до столицата. Така след почти две години пътуване всеки ден от село Пролеша до София, Георгина Петрова случайно разбира, че е глобявана. „Моите глоби са 166 броя по 70 лева – 11 600 лева, но има семейство, което живее в Речна бара в Божурище, минават през този път. Те имат глоби 350 броя. Не се плащат просто. То е невъзможно“, разказа пред бТВ жената.

Мъж от Пролеша с 40 глоби разбрал за тях, когато продал автомобила си. И се чуди как може 2 години никой да не го уведоми. Автомобилите са заснети от тол камерата на Божурище.

"На 27 февруари 2020 г. ни казаха, че няма да плащаме винетни такси. С решение на Министерския съвет от 27 февруари 2020 г. е решено, че за 115 км пътни участъци около София, Северна скоростна тангента, включително Божурище и село Пролеша няма да се плаща пътна такса", обясни друг местен жител. И представя разпечатка от официално съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" от тази дата, в което село Пролеша фигурира.

Съобщението за безплатните пътни участъци около София бе обстойно разпространено от медиите: Винетка няма да се плаща и за пътните участъци - София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - село Пролеша, както и пътя от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Освен това медиите пространно разпространиха заръките на тогавашният премиер Бойко Борисов към тогавашния шеф на АПИ Георги Терзийски да обиколи селата и като глашатай три пъти да каже на хората, че няма да им е необходима винетка.

В своя защита жителите на Пролеша дори вадят разпечатка от стенограма на Народното събрание от 28 февруари 2020 г. - ден след решението на Министерския съвет. Тогава трима депутати питат тогавашния регионален министър Петя Аврамова кои населени места са без винетка. Тя им отговаря, като изчита съобщението ден по-рано и жителите на село Пролеша са сред тях.

Оказва се обаче, че това не е точно така. В Държавен вестник от брой 19 от 6 март 2020 г., където е публикувано решението на Министерския съвет за освободените от винетка пътища край София село Пролеша вече не фигурира, а единствено третокласният път София - Божурище, показва разследването на случая от местните хора. Те обаче не са уведомени за тази настъпила промяна и вече трета година карат без винетки до столицата.

"През 2020 г. е въведено изключение за отсечка от пътя с дължина от 2,2 км в участъка от Божурище до Западната дъга на Софийския околовръстен път, за която не се дължи винетна такса. Участъкът при 41-ви километър не попада в това изключение, поради което преминаването през него без пътна такса е административнонаказателно нарушение, за което се налага глоба", е отговорът на "БГ Тол" предоставен на бТВ.

Жителите на Пролеша обявиха, че ще обжалват сумите по съдебен ред. Те смятат, че са жертва на административно недоразумение и ще им бъдат премахнати глобите заради подвеждащата информация, която са получили.

Те разказват и за друг абсурд - санкциите им са налагани за определени периоди през тези две години, въпреки че минават по този път всеки ден, за да ходят на работа в София.

"Моите санкции са наложени в периода от март до май 2020 г. След това прекъсват и започват да ми налагат отново санкции в края на ноември 2021 до началото на 2022 г. Тогава разбрах за тях и си купих винетка. Защо е това прекъсване от година и половина нямам обяснение", казва потърпевша пред Нова тв.

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков също коментира случая. "Има законовото решение да се шофира без винетка само до Божурище и наложените глоби ще се окажат законни. Проблемът не е в държавата, а в начина на комуникация през 2020 г.", каза Шишков пред журналисти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата