Медия без
политическа реклама

Янев и Костадинов са привлекли над 80 000 избиратели на ПП

„Трансфери“ на гласове от формацията на Петков и Василев е имало също към ГЕРБ и ДБ, твърдят от „Галъп“

03 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Значителен брой от избирателите на „Продължаваме промяната“ са „изтекли“ към други политически сили на изборите на 2 октомври. Такъв извод може да се направи от данни на „Галъп интернешънъл болкан“.

Над 40 хиляди от гласоподавателите на „Български възход“ (от общо 115 хиляди) са гласували в миналото за ПП. Също толкова гласове е получила „Възраждане“ от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Сред 87-те хиляди души, предпочели варианта „Не подкрепям никого“, също има някогашни поддръжници на ПП. Има и над 30 хиляди преминали от ПП към ГЕРБ. Имало е и „трансфер“ на гласове от ПП към ДБ – отново в размер на около 30 хиляди.

Този път младите хора не са излезли да гласуват в същата степен, в която гласуваха в миналото. Например на изборите на 4 април 2021 г. 18,2% от общия вот тогава е в групата 18-30 г., на изборите през юли е 15,6%, а през ноември – 15,4%. сега обаче е намалял до 14,6%. Това до голяма степен определя и оставането на ПП зад ГЕРБ, смятат социолозите, доколкото именно формацията на Петков и Василев е предпочитана от хората в тази възрастова група.

ПП са първи в София с около 26% срещу около 22% за ГЕРБ. ГЕРБ и ПП са „на кантар“ сред висшистите – с по около 24%.

Демографския профил на „Възраждане“ социолозите описват като по-скоро „мъжки“, не възрастен, не и необразован, осезаемо градски. При БВ също личи по-скоро градски вот.

В последния момент

Общо над една четвърт от гласувалите, или над 670 хиляди души, са решили за кого да гласуват в последния ден или последните дни на кампанията. За сравнение, през юли м.г. делът на тези избиратели е по-малък – 18%.

Машинно гласуване

Почти единодушно – 94 процента, анкетираните споделят, че не са имали проблеми при гласуването, нито са били свидетели на проблеми при други хора. През юли м.г. спо същия начин са отговорили 95 процента.

 

Данните са от екзит пол, направен по поръчка на „Нова броудкастинг груп“, БНТ, БНР, и „Инвестор.бг“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата