Quantcast
Янаки Стоилов предлага реформа в спецправосъдието | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Янаки Стоилов предлага реформа в спецправосъдието

Правосъдният министър иска премахване на възможността за гражданство срещу инвестиции
2 704
 БГНЕС
Янаки Стоилов в парламента.

През следващите дни служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов ще предложи законодателни промени, които да реформират специализираното правосъдие. Това стана ясно от изслушването му в Народното събрание.

От думите на Стоилов се разбра, че служебното правителство ще изготви законопроект, с който ще бъдат закрити специализираният наказателен съд и специализираната прокуратура, но започналите вече дела там няма да бъдат върнати в окръжните съдилища, където има риск да се загубят. 

Правосъдният министър каза още, че ще предложи законодателни измения, които да премахнат инвестиционното гражданство. Друга промяна ще засегна Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Той изрази мнение, че Фонд "Затворно дело" може да подобри работата си.

"Ние сме се постарали тази държавна структура да работи, защото може да произвежда. Държавата може да бъде добър стопанин, ако се управлява добре. Ако ти като държавник не можеш да докажеш, че ръководиш стопански дейности добре, работи в частния сектор. Защо това предприятие да не организира дейности. Знаете ли колко земеделки земи има? Да произвежда продукция, която да поевтини хранита в затворите...", коментира Стоилов. 

Депутатът от БСП Крум Зарков попита министъра какви си представя да бъдат промените в законодателството, за да функционира по-добре съдебната власт. Стоилов отговори, че според него трябва да се започне от основите, за да се стигне до върха. "Далеч не става дума само за наказателното правораздаване. Забележете колко проблеми имахме с регистърните производства, с противоречиви практики", посочи той. 

Стоилов изтъкна, че през последните години министерството на правосъдието е изтласквано в периферията, вместо да се увеличат възможностите за комуникация между властите и повече изисквания към Висшия съдебен съвет. Министърът даде пример с това, че парламентарната квота във ВСС е предимно от хора, чиято кариера преминава в магистратурата. По този начин те са професионално обвързани, вместо да има по-голям граждански контрол.

Освен това министърът на правосъдието предложи на парламента да обсъди как да изслуша главния прокурор Иван Гешев и да изиска доклад за Бюрото по защита, в който да бъдат отчетени финансовите разходи на структурата.

 

Още

Финалът на реституцията на земя е под въпрос

24.07.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

8856
Гешев: Нямам личен интерес да проверявам Пеевски

21.07.2022

Обновена

6897
Правната комисия прие в полунощ антикорупционния закон на първо четене

20.07.2022

3782