Quantcast

Медия без
политическа реклама

Партиите на протеста са единни за закриването на спецправосъдието

Изборите на 11 юли ще са по-честни от предишните, гарантира Тошко Йорданов

23 Юни 2021Обновена
БГНЕС
Тошко Йорданов

"Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!" са твърдо решени да закрият специализираното правосъдие - съдилища и прокуратура, а след това да бъде разпуснат Висшият съдебен съвет и да бъде избран изцяло нов състав. След което да бъде сменен и главният прокурор Гешев. Това стана ясно участието на Тошко Йорданов и Ива Митева от ИТН, и на Мая Манолова и Николай Хаджигенов по Би Ти Ви. Митева, която за кратко бе шеф на Народното събрание в предишния му мандат, обясни, че едни от първите законодателни промени ще са свързани точно с реформата в съдебната система. Тук двете формации намират подкрепа и от третата протестна партия - "Демократична България", която внесе в парламента свои предложения за закриването на спецпрокуратурата и съдилищата, но въпреки че с тях бяха разбунени духовете, не се стигна до промяна, заради разпускането на НС. Намерението им добива все по-реални измерения и не е изключено на 11 юли трите партии да имат мнозинство от 120 депутати или близко до това.

"Време е за нов Висш съдебен съвет. Тази форма, която е приета през 2015 г., е неработеща. Трябва да се преразгледат съдийската и прокурорската квоти, трябва да се разделят. Прокуратурата трябва да се отдели от съдебната власт. Спецсъдът и спецпрокуратурата също са на дневен ред, изготвихме законопроект, който предвиждаше закриване, но това трябва да стане много внимателно", аргументира се Ива Митева.

Тошко Йорданов я допълни, че според него специализираното правосъдие в момента се използва за "бухалка" срещу неудобните на властта.

Представителите на ИТН и ИМВ дадоха ясно да се разбере, че ако новият парламент се задържи по-дълго от предишния, ще тръгнат към процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. 

"Доскоро имахме хора, които по квалификация трябва да са престъпници, които си имаха държава. Тук корупцията беше издигната на държавно ниво, това беше начин на функциониране на държавата. Министерства и агенции са работили, за да има корупция, а не за да няма За да се отклоняват средства, което си е чиста кражба", заяви от своя страна Тошко Йорданов, който е и зам.шеф на ИТН. Според него, ако корупцията в държавния апарат се ограничи, българите ще са по-богати и по-добре живеещи.

Йорданов отказа да коментира с кои други политически сили би се коалирала партията в следващото Народно събрание. Той добави, че такъв разговор може да има, след като резултатите от изборите са ясни. Повтори, че ИТН няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС, независимо от обстоятелствата.

"Има решения спрямо всеки един резултат на изборите. Ние не знаем все още кой вариант. Има такъв, при който въпросните три партии на протеста, извън статуквото, да имат 121 депутати или повече. Има вариант, в който да нямат, и такъв, в който да имат много повече. За всеки един от тези варианти имаме готов отговор, но няма да го кажа сега", добави той. Не изключи и варианта отново ИТН да върнат мандата за съставяне на кабинет.

"Когато нямате гласове в пленарната зала и всеки ден влизате с една или друга уговорка, и кворумът ви виси, не може да вземете нито едно решение. Има много парламентарни хватки, за да се прекрати заседание, няма как да се продължи да се работи без мнозинство. По-достойното поведение е да кажеш: „Да, ние не можем, но не искаме да ни извивате ръцете", даде пример Митева.

Що се отнася до машинното гласуване, Митева припомни, че за нея актуалните атаки на ГЕРБ срещу него са необяснимо, при положение че през март 2019 г. те го приеха. "Изборите на 11 юли ще са по-честни от тези на 4 април", гарантира Тошко Йорданов.

 

             

 

Още по темата