Медия без
политическа реклама

„Възраждане“ внесе мракобесен проектозакон в парламента

Зам.-председателят на партията пък обяви, че свалил знамето на ЕС от кабинета си в Народното събрание

01 Ноем. 2022Обновена
Костадин Костадинов заканително размахва юмрук срещу основни човешки права от трибуната на Народното събрание
БГНЕС
Костадин Костадинов заканително размахва юмрук срещу основни човешки права от трибуната на Народното събрание

Партия "Възраждане" внесе в Народното събрание "Законопроект за регистрация чуждестранните агенти", чрез който възнамерява да ограничи правата на определени категории граждани да упражняват някои професии, както и да ги подложи на дискриминация чрез публично опозоряване. Законопроектът се позовава на Конституцията на България, но в действителност грубо потъпква гарантираната от основния закон равнопоставеност на гражданите. Той противоречи и на Европейската конвенция за правата на човека, която не допуска въвеждане на ограничения на основни човешки права.

Инициативата е насочена главно срещу медии и образователни институции. На обявените за "чуждестранни агенти" "се забранява да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за личностно развитие, в социални домове, в обекти на МВР и на министерство на правосъдието, както и в Българската академия на науките (БАН)", пише в проектозакона. Както чуждестранните агенти така и свързаните с тях физически лица получават забрана "да извършват творческа дейност за сметка на държавния или местния бюджет, да участват в обществени поръчки, да участват в проекти на държавната и местната власт и да извършват оценки върху околната среда. Забранява им се да участват в политически дейности, лобиране или предизборна агитация под каквато и да е форма, както и дейности по оказване на влияние върху всяка част от обществеността на България." 

Те са длъжни сами да се регистрират като чуждестранни агенти, ако през изтеклата година са получили повече от 1000 лева от чужбина, без да се броят средствата по линия на ЕС. За да се отърват от етикета "чуждестранен агент", ще трябва през следващите 5 години да нямат никакви доходи от чужбина.

Ако законът се приеме, той ще се прилага при "публично разпространяване на информация чрез средствата за масово осведомяване (медиите); извършване на разяснителни, обучителни, информационни, агитационни и други кампании; предоставяне на социални, потребителски или други услуги свободно или по силата на закон, както и при всяка дейност с нестопанска цел в частна или обществена полза; реализация на проекти, насочени към или засягащи отделни социални групи от обществото и финансирани от външни източници."

В случай че дадено лице не се декларира като "чуждестранен агент" в 15-дневен срок, ще се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв. за физически лица и от 5000 до 10 000 лв. за всички други субекти. При повторно нарушение глобата е от 5000 до 10 000 лв. за физически лица и от 15 000 до 20 000 лв. за всички останали, иска "Възраждане". Партията на Костадин Костадинов, която не крие антиевропейските си нагласи и проруските си симпатии, повтаря замисъла, който режимът на Владимир Путин вложи в подобен закон, преди да предприеме агресията в Украйна. Въз основа на него бяха ликвидирани медиите в Русия, позволяващи си да критикуват Кремъл.

Окуражен от по-високите си изборни резултати, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов реши, че е дошло времето да започне да се разправя с медиите, които не му харесват.
Повече от 24 часа след скандалния опит на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов да изгони журналисти от пресклуба на БТА, Съветът за електронни медии се престраши да излезе с позиция по темата.

Зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев обяви, че свалил знамето на ЕС от кабинета си в Народното събрание

"Като председател на комисия по Туризъм към 48-то Народно събрание ми предоставиха кабинет в бившия "Партиен дом", вътре съответно са сложени и две знамена - българското и това на ЕС...", написа Ганев във Фейсбук и прикачи към текста си снимка, на която се вижда само българското знаме, разказва OFFNews.

Освен Цончо Ганев, още двама представители на "Възраждане" получиха председателски места в парламентарните комисии. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов оглави Комисията за българите в чужбина, а един от новите депутатите на партията в парламента - Коста Стоянов, стана председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата